Alemanya prohibirà l'entrada a 18 saudites per l'assassinat de Khashoggi

El govern paralitza immediatament totes les exportacions d'armes al país del Golf com a represàlia per l'execució del periodista dissident

XAH13  DUBAI  EMIRATOS ARABES UNIDOS   03 10 2018 - Imagen de archivo que muestra a Jamal Kashoggi  periodista saudi y exeditor jefe del periodico Al-Watan  durante la inauguracion del Foro de Medios Arabes 2012 en Dubai  Emiratos Arabes Unidos  el 8 de mayo de 2012  Medios locales informaron hoy  3 de octubre de 2018  de que Khashoggi  un conocido periodista y critico del regimen en Arabia Saudi  ha desaparecido en Turquia tras acudir al consulado de su pais en Estambul  EFE  Ali Haider

XAH13 DUBAI EMIRATOS ARABES UNIDOS 03 10 2018 - Imagen de archivo que muestra a Jamal Kashoggi periodista saudi y exeditor jefe del periodico Al-Watan durante la inauguracion del Foro de Medios Arabes 2012 en Dubai Emiratos Arabes Unidos el 8 de mayo de 2012 Medios locales informaron hoy 3 de octubre de 2018 de que Khashoggi un conocido periodista y critico del regimen en Arabia Saudi ha desaparecido en Turquia tras acudir al consulado de su pais en Estambul EFE Ali Haider / ALI HAIDER (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Alemanyaprendrà represàlies contra l’Aràbia Sauditaper l’assassinat del periodista opositor Jamal Khashoggi. Un mes i mig després de la seva escabrosa execució en el consolat saudita a Istanbul, Berlín ha anunciat aquest dilluns que prohibirà l'entrada a 18 ciutadans del país del Golf vinculats amb el cas. Es desconeix si entre els afectats hi ha membres de la monarquia autoritària de Riad.

“Encara tenim més preguntes que respostes”, ha lamentat el ministre d'Afers Exteriors alemany, el socialdemòcrata Heiko Maas, abans de la cimera europea celebrada a Brussel·les. Amb aquest gest, Berlín respon als recents resultats de la investigació, que apunten queKhashoggiva ser torturat, assassinat i esquarterat el 2 d’octubre passat a Istanbul, on va viatjar per fer uns tràmits per poder casar-se amb la seva nòvia turca.

Aquest dissabte la CIA va confirmar totes les sospites en concloure que va ser el príncep hereu de l'Aràbia Saudita, Mohamed bin Salmanqui va orquestrar l'assassinat del periodista dissident. Segons va avançar ‘The Washington Post’, l'agència de l'espionatge nord-americà va esbrinar que l'ambaixador saudita als Estats Units, germà de Bin Salman, va animar Khashoggi a viatjar a Istanbul, assegurant-li que no li passaria res.

VENDA D'ARMES CONGELADA

Després d'aquestes noves informacions el gest del govern encapçalat per la cancellera alemanya Angela Merkel ha anat encara més enllà a l’assegurar que es paralitzaran totes les exportacions d'armes a l'Aràbia Saudita amb efecte immediat, fins i tot aquelles ja aprovades per Berlín i aquelles ja construïdes. Fins ara l'executiu alemany només havia anunciat una suspensió de l'aprovació de vendes d'armes a Riad, i mantenia en marxa les acordades. Tot i així, el Ministeri d’Economia no ha donat més detalls i no se sap quantes exportacions ja aprovades quedaran afectades per aquest gir. Tampoc està clar quant temps s’aplicarà aquesta prohibició.

Notícies relacionades

Llavors també va instar els seus socis europeus a fer el mateix. Encara que no han seguit la seva estratègia, Maas va confirmar aquest dilluns que continuen treballant en cooperació amb França i el Regne UnitMacron ja va rebutjar enèrgicament seguir els passos de Berlín. Riad va ser el 2017 el segon major client armamentístic d'Alemanya, amb compres per valor de fins a 400 milions d'euros.

Després de setmanes negant la major, el govern autocràtic saudita va acabar confessant l'assassinat del periodista opositor del règim després de l'enorme pressió internacional. La fiscalia saudita ha demanat la pena de mort a cinc acusats per aquest assassinat i ha exculpat el príncep hereu, una versió que no satisfà les potències occidentals, que continuen veient la mà negra de Bin Salman darrere del crim. Aquest mateix dilluns el ministre de Defensa turc, Hulusi Akarha assegurat que els assassins de Khashoggi podrien haver tret el seu cos desmembrat de Turquia en maletes per esborrar així tota prova del succeït.