May viatjarà a Brussel·les en una setmana «crucial» per al 'brexit'

Els euroescèptics mantenen la incògnita sobre el nombre de firmes recollides per presentar una moció de censura

zentauroepp45902320 topshot   britain s prime minister theresa may gives a state181115112212

zentauroepp45902320 topshot britain s prime minister theresa may gives a state181115112212 / TOLGA AKMEN

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Theresa May va advertir diumenge als rebels conservadors euroescèptics que, “un canvi de líder no faria les coses més fàcils per al país, ni canviaria l’aritmètica parlamentària, sinó que provocaria més incertesa”.  La primera ministra lluita per mantenir-se en el càrrec i per salvar l’acord de sortida de la Unió Europea.

May va multiplicar les seves intervencions en els mitjans de comunicació, decidida a arribar fins al final. May va reconèixer que la setmana que comença serà decisiva. “Aquests set dies seran crítics per al futur d’aquest país, els llocs de treball de la gent i el futur dels seus fills i els seus nets”, va advertir.

Trobada amb Juncker

Si la moció que s’està forjant per deposar-la no aconsegueix deixar-la abans fora de joc, May viatjarà aquesta setmana Brussel·les per reunir-se amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, abans dela cimera extraordinària prevista per a diumenge vinent, on els mandataris de la Unió Europa ratificaran el polèmic acord.

May estaria buscant alguns canvis en la declaració política dels 27, la que ha de de definir la relació futura entre el Regne Unit i la UE quan acabi el període transitori i que està en preparació en aquests momentscanvis en la declaració política . El text segons fonts comunitàries tindrà una vintena de pàgines com a màxim, davant les 585 de l’acord de retirada. Aquest últim, una vegada firmat, serà vinculant legalment.

Possible moció

L’agenda de la ‘premier’ està a compte del que pugui ocórrer en l’agònica confrontació amb el seu propi partit. El president del Comitè 1922, Graham Brady, que és el dipositari de les cartes de diputats conservadors per posar en marxa la moció de censura, va donar a entendre el diumenge que encara no té les 48 necessàries, tot i que va aclarir que ni tan sols li dirà a la seva dona, que també és la seva assistent, quantes n’ha rebut.

Si hi hagués un vot de confiança els propers dies i si May el perdés, seria gairebé impossible que la cimera de líders europeus seguís endavant. “No es tracta de polítiques de partit”, va assenyalar la primera ministra defensant el pacte assolit. “Es tracta d’assumptes importants per a aquest país, de l’interès nacional i estic decidida a fer-lo avançar”, va dir.

Abús i xantatge

May s’enfronta a més dins del Govern a la bel·ligerant “banda dels cinc”, integrada per ministres euroescèptics disposats a forçar-la que negociï modificacions en l’acord. “Se’n pot aconseguir un de millor”, va declarar la capitost del grup, Andrea Leadson.

Notícies relacionades

El que fos responsable per al ‘brexit’ fins que va dimitir dijous, Dominic Rabb, també va tirar llenya a la foguera. Rabb va criticar en termes molt durs l’acord. “Crec que han abusat de nosaltres. Diria francament que ens han fet gairebé xantatge. Crec que arribats a un punt hauríem d’haver dit abans:  ‘ho sento, però aquest és el Regne Unit de la Gran Bretanya i Irlanda del Nord i no podem acceptar que ens dictin aquests termes’”.

El líder de l’oposició laborista, Jeremy Corbyn va anunciar que el seu partit votarà contra l’acord al Parlament. Corbyn, tot i que sense descartar aquesta vegada un segon referèndum, va repetir que en aquests moments, “no és una opció”.