Macron rellança la seva reforma de la UE des de Berlín

El president francès es reuneix amb la cancellera alemanya Angela Merkel per homenatjar les víctimes de la Primera Guerra Mundial i impulsar un pressupost per a l'eurozona

zentauroepp45946374 french president emmanuel macron  l  is congratulated by ger181118164133

zentauroepp45946374 french president emmanuel macron l is congratulated by ger181118164133 / JOHN MACDOUGALL

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou

Mentre la seva popularitat s’enfonsa a casa, el president francès Emmanuel Macron ha visitat Berlín aquest diumenge per rellançar la seva reforma de la Unió Europea (UE), una ambiciosa proposta en la qual necessita el suport de la cancellera alemanya Angela Merkel. “Hem de trobar el valor per obrir un nou capítol”, ha remarcat davant el Bundestag, el Parlament alemany. “Ho devem a Europa”.

En un emotiu discurs davant els diputats alemanys, la primera vegada que un cap d’estat francès ho fa en 18 anys, Macron ha lloat l’amistat franco-alemanya i ha apuntat la necessitat de treballar de la mà per impulsar un canvi comunitari. En ment, la seva proposta de crear un pressupost conjunt per al’eurozona, que sembla comptar amb el vistiplau de Berlín.

Pressupost per a l’eurozona

El juny passatMerkel i Macron van tancar un acord que ara pren forma i que, segons va avançar dissabte el diari ‘Der Spiegel’, aquest dilluns serà presentat als altres socis comunitaris. Davant de la problemàtica sortida del Regne Unit il’auge de formacions ultradretanes al continentAlemanya i França volen impulsar una sèrie de reformes abans de les eleccions europees del proper maig. Amb aquest pressupost comú s’espera reforçar la cohesió i l’ajuda entre els 19 membres de l’eurozona perquè siguin més resistents de cara a possibles futures crisis o la possibilitat d’una guerra comercial amb Washington.

D’aquí a tres setmanes Merkel abandonarà la presidència del seu partit, la Unió Demòcrata Cristiana (CDU), mentre segueix al capdavant de la cancelleria. Conscient que en aquest gradual adeu pot modelar el seu llegat, la dirigent alemanya sembla començar a respondre a les crides de Macron per reformular la UE. No obstant, els dos mandataris no van acceptar preguntes de la premsa en la seva compareixença, senyal que després d’aquests discursos grandiloqüents encara no hi ha una conclusió clara.

Contra el nacionalisme

El viatge de Macron a la capital alemanya també ha servit per participar en l’homenatge a les víctimes de la Primera Guerra Mundial, en el centenari de l’armistici. El dia nacional de dol, celebrat aquest diumenge, es commemora a Alemanya des de 1919 en honor als caiguts en la gran guerra. En un moment en què els nacionalismes excloents creixen, alimentant els fantasmes del passat, el president francès ha fet una crida a la UE com una garantia de pau i ha demanat crear una Europa “oberta i ambiciosa” per evitar “que es repeteixin els errors del passat”.

Notícies relacionades

La setmana passada la cancellera va assegurar des de Brussel·les que recolzaria la proposta de Macron de crear un exèrcit europeu, una cosa que va irritar profundament el president nord-americà Donald Trump. No obstant, aquest dissabte la ministra de Defensa alemanya, Ursula von der Leyen, va assegurar que es tractaria d’una cooperació més gran entre exèrcits nacionals, diluint així una vegada més des de Berlín les idees del president francès. Tot i que aquest punt no arribi a materialitzar-se, Macron va insistir en la seva aliança amb Berlín per ajudar a què Europa tingui una sobirania més gran en un món en el qual cada vegada hi ha menys confiança amb Washington.

Un Macron debilitat

La visita de Macron a Berlín arriba en un moment especialment turbulent de la seva presidència. Ahir una marea d’armilles grogues va inundar tot França, en una massiva manifestació contra l’augment del preu dels carburants que ha fet sortir 282.000 persones als carrers. Una dona va morir en unes protestes en les quals també hi va haver més de 200 ferits. La desafecció de la classe mitjana francesa amb un president al que perceben com a benefactor dels rics ha arribat a nivells preocupants. Segons els sondejos fins a un 73% dels francesos desaprova la gestió de Macron.