Trump visita els incendis de Califòrnia després de criticar les seves autoritats

El foc que assola el nord de l'estat ha deixat 71 morts i més d'un miler de desapareguts

jlu1lvpdhuskrbio4ehgx1100 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Més d’una setmana després que l’incendi més devastador de la història de Califòrnia comencés a obrir-se pas al nord de Sacramento, el president dels Estats Units, Donald Trump, ha viatjat a les zones més castigades pel foc per transmetre el seu recolzament a les víctimes i els equips d’emergència. Trump supervisarà els danys causats pelCamp Fire, un incendi que ha matat 71 persones i n’ha desplaçat desenes de milers més. Moltes d’elles estan allotjades en refugis i campaments de tendes de campanya. Les autoritats han elevat la xifra a més d’unmiler de desapareguts. El Camp Fire ha destruït al voltant de 12.000 vivendes, negocis i estructures i, fins ara, només s’ha controlat el 55% del seu camp d’acció.

Donald Trump observa, aquest dissabte, les devastadores conseqüències de l’incendi que va destruir la ciutat de Paradise. / Ap / evan vucci

La visita de Trump ha servit per escenificar la treva política amb les autoritats demòcrates de Califòrnia, dies després que el president atribuís els incendis a la mala gestió forestal, una conclusió que han rebutjat els expertsmala gestió forestal. “No hi ha cap motiu perquè es produeixin aquests incendis massius, letals i costosos, tret de la ridícula gestió forestal”, va dir Trump el cap de setmana passat.

Trump, aquest dissabte, a la ciutat californiana de Paradise / AP / EVAN VUCCI

Les seves paraules van irritar l’estat, on es va criticar la seva falta d’empatia cap a les milers de persones que ho han perdut tot, entre elles alguns dels bombers que s’estan jugant la vida per controlar el foc. La principal associació de bombers de Califòrnia va titllar les seves declaracions de “desinformades, inoportunes i vexatòries per a tots aquells que estan patint”.

Paradise, zona zero

Des d’aleshores Trump ha rebaixat el nivell de les crítiques i s’ha solidaritzat amb les víctimes, mentre es comprometia a treballar amb les autoritats californianes. El governador sortint, Jerry Brown, i l’entrant Gavin Newsom, els dos demòcrates, el van acompanyar a la seva gira per les zones més afectades pel Camp Fire. La petita ciutat de Paradise, on vivien unes 26.000 persones, és la zona zero de l’incendi. Bona part de la localitat ha quedat convertida en un garbuix de cendra i rovell. La majoria dels seus habitants ho ha perdut tot.

Així ha quedat una zona residencial de Paradise. / AP / Noah Berger

Notícies relacionades

“És una pena. Sembla que molta més gent de la que s’esperava està desapareguda. Vull passar temps amb els bombers i els equips d’emergència”, ha dit Trump al sortir cap a Califòrnia. “Parlarem de la gestió forestal. Porto molt temps dient-ho, la situació podria ser molt diferent”.

Imatge de la NASA facilitada divendres de l’incendi del nord de Califòrnia / EFE / EPA

Les partícules tòxiques que deixa l’incendi han situat temporalmentSan Francisco i Oakland entre les ciutats més contaminades del món, segons les dades obtingudes per Berkeley Earth. Rivalitzen ara amb grans centres de població de l’Índia, la Xina i Bangladesh.