EL FUTUR DE LA UNIÓ

May aconsegueix recolzaments per frenar la rebel·lió dels euroescèptics 'tories'

Els crítics no aconsegueixen reunir de moment prou firmes per presentar la moció de confiança contra la 'premier'

El perill no ha desaparegut i el motí pot consumar-se la pròxima setmana

zentauroepp45904065 a video grab from footage broadcast by the uk parliament s p181115212229

zentauroepp45904065 a video grab from footage broadcast by the uk parliament s p181115212229

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

La revolta contra Theresa May està portant més temps de l’esperat als seus capitostos. Dijous, el líder de la revolta, el diputat ultraconservador Jacob Rees-Moog, va anunciar a so de bombo i platerets davant de les cambres l’entrega de la seva carta per demanar la moció de censura contra May. Rees-Moog incitava altres diputats a seguir el seu exemple. L’operació semblava orquestrada per endavant i imparable. A última hora de divendres, no obstant, el número dels rebels que havien confirmat públicament l’entrega de la petició s’elevava tan sols a 21, molts menys dels 48 necessaris perquè el president del Comitè 1922, Graham Brady, pugui posar en marxa el mecanisme de destitució de la primera ministra. El perill no ha desaparegut i May segueix a mercè dels esdeveniments, però almenys el motí, si es consuma, serà la setmana que ve.

Baló d’oxigen

La rebel·lió ha sigut criticada amb duresa per alguns conservadors. Liam Fox, el ministre de Comerç Internacional, un euroescèptic convençut, va demanar sensatesa. “Espero que tots adoptem una visió racional i raonable de tot això. No ens han elegit per fer el que volem, ens han elegit per fer el que hi ha en l’interès nacional. Confio que tots els partits reconeguin que un acord és millor que cap".

May va rebre un baló d’oxigen a primera hora del matí quan Michael Gove, el ministre per a Medi Ambient, va anunciar que continuaria en el gabinet, malgrat les especulacions que asseguraven el contrari.  “Vull treballar amb tots els meus col·legues en el govern i en el Parlament per assegurar-nos que tindrem el millor futur per al Regne Unit. És vital que ens concentrem a tenir el millor acord en el futur, en els assumptes que tant incumbeixen als britànics,” va declarar als periodistes. Gove va ser un dels líders a favor del ‘brexit’ a la campanya del referèndum i és un element euroescèptic de pes en el govern. May li havia ofert ser el nou ministre per al ‘brexit’, però el va rebutjar. Gove hauria calculat que dins de l’equip de la primera ministra podrà contraatacar millor, si se sent temptada de fer noves concessions a Brussel·les o l’acord ha de ser retocat, en cas de no ser aprovat pel Parlament britànic.

Interlocutor clau

Notícies relacionades

El calze enverinat en què s’ha convertit el càrrec de ministre per al ‘brexit’ va recaure en Stephen Barclay, fins aquell moment secretari d’Estat per a la Sanitat. Poc conegut dels britànics, és un euroescèptic, va ser director de Barclays Bank i ha ocupat altres llocs a la City, on té una bona imatge, i en el Departament del Tresor. El diari ‘Financial Times’ el definia el juny de l’any passat com “un interlocutor clau en la preparació crucial del ‘brexit’”. Segons Downing Street, l’acabat de nomenar s’encarregarà més dels preparatius interns relacionats amb la sortida de la UE que de les negociacions amb Brussel·les. Barclay és el tercer ministre per al ‘brexit’ des del 2016. El primer d’ells, David Davis, que va dimitir a l’estiu en desacord amb el pla de Chequers, afirma que May haurà de renegociar “l’espantós acord”, però es va negar a demanar la seva dimissió.

La nova ministra de Treball i Pensions, Amber Rud, és una fidel de May. Va ocupar anteriorment la cartera d’Interior i va fer campanya a favor de la permanència a la UE. “Crec que la primera ministra pot sobreviure”, va declarar poc després del nomenament. “Ha aconseguit una resposta realment pràctica per deixar la Unió Europea. Crec que és la combinació correcta”.