Anar al contingut

Sánchez considera «raonable» l'acord del 'brexit'

El PP carrega contra el protocol sobre Gibraltar perquè renuncia a la cosobirania

Borrell recorda que va ser Rajoy qui no va aconseguir avançar en la negociació sobre el Penyal

Juan Ruiz Sierra

Sánchez considera «raonable» l'acord del 'brexit'

JOSE LUIS ROCA

Pedro Sánchez va dur a terme aquest dijous una tímida defensa de l’acord del ‘brexit’, que inclou un annex sobre Gibraltar. Davant el PP, que el va qualificar de “vergonya” i “fracàs absolut”, el president del Govern, de viatge a Guatemala, on participa en la cimera iberoamericana, va manifestar: “És raonable”.

El protocol sobre la colònia britànica aposta per un marc de cooperació per a les relacions entre el Penyal i el territori espanyol que l'envolta. El text crea tres comitès hispanobritànics per abordar assumptes com la lluita contra el contraban, la protecció mediambiental i la situació dels treballadors transfronterers. Tanmateix, aparca l'ús conjunt de l’aeroport de Gibraltar i es limita a defensar, sense concrecions, la “total transparència” en assumptes fiscals.

També deixa fora la cosobirania de Gibraltar. D’aquí les fortes crítiques del PP. Però el ministre d'Exteriors, Josep Borrell, va recordar que va ser l'anterior Govern, de Mariano Rajoy, el que no va aconseguir que aquest aspecte formés part de les negociacions, perquè el Regne Unit no ho va acceptar. “Jo vaig heretar una situació. Un no pot convertir els seus propis fracassos en crítiques als altres”, va dir Borrell, també a Guatemala.

El titular d’Exteriors va fer una valoració sobre l’acord global del Brexit més àmplia que la de Sánchez. “És un bon acord: manté el mercat únic, garanteix el marc financer plurianual, evita una sortida desordenada i dona temps per definir la relació futura entre la Gran Bretanya i la UE”.