Sánchez considera «raonable» l'acord del 'brexit'

El PP carrega contra el protocol sobre Gibraltar perquè renuncia a la cosobirania

Borrell recorda que va ser Rajoy qui no va aconseguir avançar en la negociació sobre el Penyal

undefined45806575 madrid 08 11 2018  pol tica   el presidente del gobierno  pe181108173554

undefined45806575 madrid 08 11 2018 pol tica el presidente del gobierno pe181108173554 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez va dur a terme aquest dijous una tímida defensa del’acord del ‘brexit’, que inclou un annex sobre Gibraltar. Davant el PP, que el va qualificar de “vergonya” i “fracàs absolut”, el president del Govern, de viatge a Guatemala, on participa en la cimera iberoamericana, va manifestar: “És raonable”.

El protocol sobre la colònia britànica aposta per unmarc de cooperacióper a les relacions entre el Penyal i el territori espanyol que l'envolta. El text crea tres comitès hispanobritànics per abordar assumptes com la lluita contra el contraban, la protecció mediambiental i la situació dels treballadors transfronterers. Tanmateix, aparca l'ús conjunt de l’aeroport de Gibraltari es limita a defensar, sense concrecions, la “total transparència” en assumptes fiscals.

Notícies relacionades

També deixa fora la cosobirania de Gibraltar. D’aquí les fortes crítiques del PP. Però el ministre d'Exteriors,Josep Borrell, va recordar que va ser l'anterior Govern, deMariano Rajoy, el que no va aconseguir que aquest aspecte formés part de les negociacions, perquè el Regne Unit no ho va acceptar. “Jo vaig heretar una situació. Un no pot convertir els seus propis fracassos en crítiques als altres”, va dir Borrell, també a Guatemala.

El titular d’Exteriors va fer una valoració sobre l’acord global del Brexit més àmplia que la de Sánchez. “És un bon acord: manté el mercat únic, garanteix el marc financer plurianual, evita una sortida desordenada i dona temps per definir la relació futura entre la Gran Bretanya i la UE”.