UN CAS MACABRE

La Fiscalia de l'Aràbia Saudita demana la pena de mort per a 5 acusats de l'assassinat de Khashoggi

Els Estats Units sancionen 17 persones més relacionades amb la desaparició del periodista saudita

zentauroepp45905010 tur01  estambul  turqu a   15 11 2018   fotograf a de archiv181115192419

zentauroepp45905010 tur01 estambul turqu a 15 11 2018 fotograf a de archiv181115192419 / DHA

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El fiscal general de l’Aràbia Saudita, Saud al Moyeb, ha anunciat avui que ha demanat la pena de mort per a cinc persones acusades de l’assassinat al consolat saudita de Turquia del periodista Jamal Khashoggi, el 2 d’octubre passat, i que ha presentat càrrecs contra sis més, a banda d’assegurar que el príncep hereu, Mohamed bin Salman, no estava al corrent del crim, i així es descarten totes les sospites inicials que apuntaven a l’hereu al tron com a instigador del macabre crim.

El fiscal ha acusat el subdirector dels serveis secrets del regne, Ahmad Asiry, d’organitzar l’operació, que tenia com a objectiu "tornar" Khashoggi a l’Aràbia Saudita, i va assegurar que l’ordre de l’assassinat va sortir del cap de la delegació enviada a Turquia, el nom del qual no va esmentar. Al Moyeb va dir, en una roda de premsa, que el príncep es va assabentar del cas a través dels "informes falsos" que li van presentar els agents responsables de l’operació i per les informacions difoses "pels mitjans de comunicació".

Esquarterat pels sicaris

El fiscal general va ratificar igualment la teoria que ja va expressar fa unes setmanes a l’explicar que es va produir una "baralla" entre els agents i Khashoggi al consolat, i, en aquell moment, els sospitosos el van subjectar i li van injectar una "gran dosi d’un somnífer", cosa que li va produir la mort. "Després d’assassinar-lo, el cos va ser tallat a trossos pels sicaris i transportat fora del consolat", va afegir el fiscal general. El periodista, instal·lat a Istanbul, va acudir al consolat saudita per recollir uns papers que necessitava per poder casar-se amb la seva parella. Ja no va sortir amb vida.

Un dels còmplices va entregar el cos del periodista a un "col·laborador turc", que es va desfer de les restes. El fiscal va assegurar que s’ha fet un retrat robot d’aquest col·laborador, segons les descripcions de la persona que li va entregar el cadàver, i que s’han facilitat aquestes informacions a les autoritats turques.

"Investigació correcta"

El ministre d’Exteriors de l’Aràbia Saudita, Adel al-Jubeir, va rebutjar qualsevol intent de polititzar el cas de l’assassinat de Khashoggi per "interferir" en els assumptes del regne i va defensar que el seu país ha fet una investigació correcta del crim.

El ministre d’Exteriors va rebutjar la "internacionalització" de l’assassinat de Khashoggi, que va qualificard’"un crim" i "un gran error", i va assegurar que el seu país ha actuat en aquest cas com "qualsevol país normal".

"El regne saudita ha fet passos per afrontar aquest assumpte com fa qualsevol país. Hem fet una investigació, hem empresonat els responsables i estan retent comptes, i hem revisat les mesures perquè això no es torni a produir. Això és el que fan els països, siguin els Estats Units, el Regne Unit i l’Aràbia Saudita", va afegir.

També va considerar equivocat responsabilitzar l’Aràbia Saudita per l’actuació d’uns "individus". "L’Aràbia Saudita és responsable de la forma en què gestiona les coses i qualsevol persona prudent i assenyada sap que els errors passen i de vegades la gent abusa de la seva autoritat. El més important és fer que retin comptes i assegurar-se que l’assumpte no es torni a repetir i això és el que fem", va assenyalar.

Sancions dels EUA  

El Govern dels EUA, igualment, ha sancionat avui 17 saudites relacionats amb la mort de Khashoggi. El Departament del Tresor nord-americà va assegurar en un comunicat que tots "van formar part dels plans i l’execució" de l’operació que va acabar amb l’assassinat del periodista, crític amb les autoritats saudites.

Entre els sancionats hi ha el cònsol general de l’Aràbia Saudita a Istanbul, Mohamed Alotaibi, que presumptament va tenir també un paper en la mort del periodista, a més de 15 persones que van integrar l’equip que va assassinar Khashoggi.

Comptes i actius bloquejats

Notícies relacionades

Les sancions imposades pels EUA preveuen el bloqueig de qualsevol actiu que tinguin aquestes persones en territori nord-americà i la prohibició de dur a terme transaccions amb empreses o persones en aquest país.

El president nord-americà, Donald Trump, que al principi es va mostrar escèptic respecte a la possibilitat que la Corona saudita hagués estat implicada en els fets, va dir després que el seu Govern adoptaria la "resposta" necessària contra els culpables de la desaparició del periodista.