EL FUTUR DE LA UNIÓ

En perill l'acord del 'brexit' i el futur de May

Vuit membres del Govern presenten la dimissió i la primera ministra es queda sola defensant el pacte

zentauroepp45904065 a video grab from footage broadcast by the uk parliament s p181115212229

zentauroepp45904065 a video grab from footage broadcast by the uk parliament s p181115212229

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

La inestabilitat política britànica amenaça l'acord assolit sobre el ‘brexit’ i la mateixa supervivència de Theresa May. El Regne Unit va viure dijous una altra jornada de sotsobre, amb una cascada de dimissions en el Govern i la pressió dels conservadors euroescèptics per obligar a dimitir la primera ministra. El suport del gabinet a l'acord sobre el ‘brexit’ anunciat al país dimecres a la nit a penes va sobreviure unes hores.

Amenaça a la integritat 

May havia de presentar a dos quarts d'onze del matí el pacte acordat en el Parlament, com a primer pas a la campanya per aconseguir el vot dels diputats al desembre. Però quan va arribar al Palau de Westminster, ja s'havien produït cinc renúncies al seu equip, entre les quals, la de la ministra de Treball i Pensions, Esther McVey, i la del mateix ministre per al ‘brexit’, Dominic Raab. Aquesta última va ser amb diferència la més determinant en el desencadenament de la nova crisi. Raab, un euroescèptic radical, és el segon ministre per al ‘brexit’ que ha perdut May. La persona que havia de defensar i negociar amb Brussel·les l'acord de sortida, no hi creu. L'acord té “dos defectes fatals”, va explicar Raab. El primer és que l'ofert per la Unió Europea “amenaça la integritat del Regne Unit”. El segon és que portaria el país “a una situació indefinida, quan no permanent, de bloqueig en un règim on s'apliquen les lleis i normes europees, sense un mecanisme de sortida”.  

Els arguments adduïts per Raab són molt similars als esgrimits per la resta dels dimissionaris, el nombre dels quals a mitja tarda s'elevava a vuit. Les mateixes raons també es van escoltar una vegada i una altra durant la compareixença de May en la Cambra dels Comuns. Un debat de tres hores en el qual va defensar els termes de l'acord, mentre aquest era criticat i condemnat pels diputats de totes les tendències polítiques. “Sé que ha sigut un procés frustrant. Ens ha forçat a enfrontar-nos a alguns problemes difícils. Però és possible un bon ‘brexit’, un ‘brexit’ que és en l'interès nacional,” va assenyalar May. “Votar contra l'acord”, va advertir “ens portaria a la casella de sortida, significaria més incertesa, més divisions i haver fracassat a l'hora de complir amb el decidit pels britànics”.

Causa perduda

Van ser molts els diputats, aliats i oponents que consideren l'acord una causa perduda i van anunciar el seu vot en contra. May també es juga el suport dels diputats unionistes del DUP, que necessita per governar, pel seu desacord sobre el tracte diferent per a Irlanda del Nord del pacte. L'aconseguit és segons el cap de l'oposició laborista, Jeremy Corbyn, un “nyap”. “El Govern ha d'abandonar aquest acord, que clarament no té el suport del gabinet, d'aquest Parlament o del país”, va declarar.

Moció contra el líder

Els euroescèptics conservadors asseguren que més de 80 s'oposaran en la votació. Un d'ells, el líder del col·lectiu European Reserarch Group, Jacob Rees-Mogg, va anunciar públicament la presentació d'una carta reclamant una moció contra May per acabar amb el seu lideratge. Fan falta un total de 48 firmes davant del Comitè 1922 per desencadenar aquest procés. De moment no les tenen i hi ha diferències en el grup sobre l'estratègia a seguir. La complexitat d'aquest mecanisme, el moment en el qual es troba el ‘brexit’ i sobretot la falta d'una figura amb suficient suport de totes les faccions dels ‘tories’ per reemplaçar May poden tornar a salvar a la primera ministra.

Segon referèndum

Notícies relacionades

Molt més difícil serà que aconsegueixi l'aprovació de l'acord en el Parlament, on es van escoltar nombroses veus reclamant un segon referèndum. És també l'opció majoritària entre els electors. D'acord amb un sondeig de la cadena Sky News divulgat dijous, el 55% dels votants dona suport a una segona consulta i un 54% està en contra d'abandonar la Unió Europea.

A mitja tarda May va tornar a defensar l'acord, aquesta vegada davant de la premsa. Impertorbable, malgrat les dimissions i l'amenaça de lideratge, va deixar clara la seva determinació de seguir endavant. A aquella hora encara no hi havia nou ministre per al ‘brexit’. Els dos anteriors eren euroescèptics i malgrat tot van dimitir per no poder influir en la negociació de la manera que volien.