Mort sospitosa

El fill d'un testimoni clau en el 'cas Odebrecht' va morir enverinat amb cianur

Les autoritats colombianes estan investigant si Alejandro Pizano Ponce de León va ser assassinat o es va suïcidar

alejandro-pizano-ponce-de-len

alejandro-pizano-ponce-de-len

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’arquitecte Alejandro Pizano Ponce de León, fill del difunt Jorge Enrique Pizano, testimoni clau en l’escàndol de suborns de la constructora brasilera Odebrecht a Colòmbia, va morir fa dos dies enverinat amb cianur, va informar dimarts la fiscalia.

"Segons els resultats de l’autòpsia de l’Institut Nacional de Medicina Legal i Ciències Forenses, la causa de la defunció va ser 'enverinament per ingesta de cianur'", va manifestar en una roda de premsa la vicefiscal, María Paulina Riveros.

La funcionària va assegurar que l’entitat va obrir una investigació per aclarir els fets una vegada va ser informada de la mort de l’arquitecte, la defunció del qual es va produir diumenge passat, tan sols tres dies després de la mort del seu pare, que patia un càncer i va tenir un infart.

Segons la indagació, el cianur estava en una ampolla d’aigua amb sabor que es trobava a l’escriptori que el seu pare tenia a casa seva, raó per la qual els investigadors van rebre la beguda per realitzar-hi les "anàlisis corresponents".

"Arran dels fets anteriors la Fiscalia General també ha iniciat una investigació penal per determinar les causes per les quals aquesta substància estava a la casa del pare de la víctima", va afegir Riveros.

Continuaran les indagacions 

D’altra banda, el director de l’Institut de Medicina Legal, Carlos Valdés, va afirmar que si bé el dictamen de la mort de Jorge Enrique Pizano va establir que va ser per un infart, el personal mèdic "va deixar per a estudis de patologia" mostres de teixits, que seran analitzades per les autoritats.

La defunció de Pizano Ponce de León va passar poc després d’haver tornat d’Espanya a Colòmbia per assistir al funeral del seu pare, que va fer importants revelacions pel casd’Odebrecht.

Jorge Enrique Pizano va deixar una entrevista gravava, emesa ahir a la nit per ‘Noticias Uno’, en què revela que el fiscal general de Colòmbia, Néstor Humberto Martínez, coneixia des del 2013, abans d’arribar al càrrec, la trama de corrupció orquestrada per Odebrecht a Colòmbia.

"Jo el vaig informar [a Martínez] que hi havia uns contractes irregulars en la concessionària", va afirmar Pizano, que era testimoni del cas de suborns de la companyia brasilera a Colòmbia.

Pizano era el 2015 responsable del control financer de la Ruta del Sol II, que comunica el centre amb el nord del país, per la Corporació Financera Colombiana SA (Corficolombiana), involucrada en l’obra a través d’Episol SAS.

En aquella època l’avui fiscal era advocat del conglomerat bancari Grupo Aval, que al seu torn és soci majoritari de Corficolombiana.

Tant el Grupo Aval com Corficolombiana formen part d’un conglomerat més gran de l’industrial Luis Carlos Sarmiento Angulo, que ocupa la posició 123 entre els més rics del món, segons la llista anual de multimilionaris de la revista nord-americana ‘Forbes’ difosa el març passat.

Suborns a l'estil colombià

Els suborns que va pagar Odebrecht a Colòmbia per garantir l’entrega de contractes a la Ruta del Sol II van ascendir a 84.000 milions de pesos (uns 28,62 milions de dòlars), va confirmar el juliol de l’any passat la fiscalia.

Notícies relacionades

Davant de la situació, el fiscal Martínez ha assegurat avui en un comunicat que Pizano li va portar en el segon semestre del 2015 els resultats d’unes investigacions sobre contractes del consorci Ruta del Sol perquè en l’"administració" del projecte no hi van posar cura.

"Li vaig preguntar al doctor Pizano si podia assumir-se que es tractava de 'coimas' [suborns], i em va contestar 'home, doncs no en tinc la certesa'. De fet, una de les hipòtesis que contemplava Jorge Enrique Pizano era que es tractava de pagaments a 'paramilitars’. El dubte que tenia explica la raó per la qual no va presentar cap denúncia davant de les autoritats", ha recalcat.