EL FUTUR DE LA UE

May diu que l'esborrany del 'brexit' està "a prop" de complir el referèndum

El líder de l'oposició, Jeremy Corbyn, parla de "fracàs" després de "dos anys de negociacions matusseres"

zentauroepp45567767 a video grab from footage broadcast by the uk parliament s p181022192631

zentauroepp45567767 a video grab from footage broadcast by the uk parliament s p181022192631
zentauroepp45856392 ara955  london  united kingdom   11 11 2018   labour leader 181114140046

/

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La primera ministra britànica, Theresa May, ha afirmat quel’esborrany de l’acord del ‘brexit’ situa el Regne Unit "a prop" de complir el referèndum del 2016, en el qual els votants del seu país van recolzar la retirada de la Unió Europea (UE).

En la sessió setmanal de preguntes a la primera ministra a la Cambra dels Comuns, May no ha volgut donar detalls del document, però ha insistit que es tracta d’un "bon acord" que protegirà llocs de treball i la integritat territorial del Regne Unit. La líder conservadora fa aquesta tarda una reunió extraordinària del Govern per aconseguir que els ministres donin el seu recolzament a les condicions de sortida del Regne Unit recollides el text, aprovat ahir a nivell tècnic pels negociadors de Londres i Brussel·les.

"El gabinet decidirà els pròxims passos per l’interès nacional", ha assenyalat la cap del Govern en una atapeïda Cambra Baixa. La política ha dit que "confia" que, amb aquest esborrany, el Regne Unit se situï "significativament més a prop" de complir "el que el poble va votar en el referèndum" del juny del 2016.

Control

"Recuperarem el control de les nostres fronteres, les nostres lleis i els nostres diners; deixarem la Política Pesquera Comuna i la Política Agrícola Comuna mentre protegim els llocs de treball, la seguretat i la integritat del nostre Regne Unit", ha afegit.

La primera ministra també ha informat que tornarà, al seu degut temps, a la Cambra dels Comuns, per informar sobre el resultat de la reunió que farà avui amb els seus ministres. S’espera que aquesta reunió extraordinària del Govern duri tres hores, després de la qual cosa es farà públicl’esborrany d’acord, que, segons els mitjans, conté 500 folis.

Per la seva banda, el líder de l’oposició laborista al Regne Unit, Jeremy Corbyn, ha afirmat que l’esmentat pacte amb Brussel·les "és un fracàs". "Després de dos anys de negociacions matusseres, pel que sabem de l’acord del Govern és un fracàs en els seus propis termes", va afirmar Corbyn en la sessió setmanal de preguntes a la cap de l’Executiu a la Cambra dels Comuns.

Notícies relacionades

El presumpte acord, del qual només es coneixen les línies generals, "no ofereix un 'brexit' per a tot el país, incompleix les línies vermelles imposades per la primera ministra i no ofereix un pacte econòmic fort que recolzi a l’ocupació i a la indústria", va al·legar el dirigent laborista.

El líder laborista va lamentar també que el Govern conservador "no s’hagi preparat seriosament per a la possibilitat que no hi hagi acord".