May aconsegueix el suport 'in extremis' del seu Govern a l'acord del 'brexit'

La primera ministra s'enfrontarà aquest dijous als 'tories' hostils i a l'oposició en la Cambra dels Comuns

Les disposicions especials per a Irlanda del Nord posen en peu de guerra els unionistes de l'Ulster

zentauroepp45895741 britain s prime minister theresa may gives a statement outsi181114203828

zentauroepp45895741 britain s prime minister theresa may gives a statement outsi181114203828 / BEN STANSALL

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Theresa May va obtenir dimecres el suport del Govern al principi d'acord amb la UE per al 'brexit', al final d'una dramàtica jornada que va mantenir el país i Europa en suspens. La crucial reunió del Consell de Ministres es va prolongar cinc hores, dues més de les previstes en principi, i es van disparar tota classe de rumors.

Deu membres de l'equip de May s'oposaven a l'acord, segons la cadena Sky news, però al final van acceptar el que se'ls oferia, per evitar mals majors.  Una vegada conclosa la reunió, en una breu declaració a la porta del número 10 de Downing Street, May va confirmar el suport del gabinet al pla, després d’”un llarg, detallat i apassionat debat". La decisió, va reconèixer, "era difícil, particularment referent a Irlanda del Nord".

La decisió col·lectiva "no es va prendre a la lleugera".  L'acord, va afirmar, "és el millor que es podia negociar" i dijous el defensarà en una compareixença en el Parlament. Hi ha "dies difícils per davant", va reconèixer la ‘premier’.

Moció de confiança

May ha salvat el primer escull, però els termes de l'acord han aguditzat la crisi política. El fet que l'esborrany contingui disposicions especials i específiques per a Irlanda del Nord (que seguirà sota les normes del mercat comú), ha provocat l'oberta hostilitat dels que consideren que amenaça la unitat territorial del Regne Unit.

Els diputats euroescèptics conservadors, membres de l'influent European Research Group, una associació integrada per diputats 'tories' euròfobs i liderada per Jacob Rees-Mogg, sospesaven a última hora presentar aquest mateix dijous una moció de confiança contra May i desafiar el seu lideratge, a la vista que els ministres no han bloquejat el pla.

"Si els oficials no aturen això, llavors la pobra infanteria ho farà", havia confiat a la BBC un dels membres abans de l'inici de la reunió. Durant el torn de preguntes i respostes en la Cambra dels Comuns habitual cada dimecres, un diputat 'tory' euroescèptic, Peter Bone, va acusar May de "no complir el que la gent va votar", en referèndum. "Avui està perdent el suport de molts diputats conservadors i milions de votants el país", li va advertir.

Els unionistes en contra

Un altre gran obstacle per a la primera ministra és l'oposició rotunda al pla del Partit Democràtic de l'Ulster (DUP), que no acceptarà uns termes per a Irlanda del Nord diferents dels de la resta del Regne Unit. Mentre esperava per poder entrevistar-se personalment amb May, la líder, Arlene Foster, va acusar la primera ministra d'haver-se fet enrere i  no complir el promès.

Foster va deixar clar que "hi haurà conseqüències", perquè "nosaltres com unionistes no podem donar suport a un acord que trenca el Regne Unit". Un altre dels dirigents unionistes, Jeffrey Donaldson, va advertir a May que l'acord dona munició als separatistes escocesos. La ministra principal Nicola Sturgeon, cap del Partit Nacionalista Escocès (SNP) va qualificar l'acord com "el pitjor dels escenaris possibles per a Escòcia".  

Rebuig laborista

Notícies relacionades

Sense majoria en el Parlament, May necessitaels 10 vots del DUP per poder governar i per tirar endavant l'acord sobre el ‘brexit’ quan sigui votat a les dues Cambres, molt probablement al desembre, abans de l'aturada nadalenca. De moment no compta amb prou vots i els laboristes no acudiran en la seva ajuda. "Fins i tot els diputats conservadors diuen que la primera ministra els està donant a elegir entre el pitjor de tots els mons, amb catastròfiques conseqüències," va declarar el cap de l'oposició, Jeremy Corbyn, en els Comuns. ¿Quan reconeixerà la primera ministra que cap d'aquestes opcions no són acceptables?", es va preguntar

El text de l'acord va ser distribuït entre la classe política i els mitjans de comunicació a última hora de la nit. Després de la compareixença en el Parlament la primera ministra es llançarà una campanya per convèncer el país de la conveniència del resultat de la negociació.  El primer ministre de la República d'Irlanda, Leo Varadkar, va indicar que una cimera extraordinària podria tenir lloc el 25 de novembre a Brussel·les, perquè els mandataris europeus donin el vistiplau a l'acordat.