Èxode centreamericà

Els primers migrants de les caravanes arriben a Tijuana

Són una avançada d'escassos 800 i s'espera l'arribada de diversos milers més en els pròxims dies

Els secretaris de Defensa i Seguretat Nacional visiten les tropes desplegades, a milers de quilòmetres, a Texas

MEX070  TIJUANA  MEXICO   13 11 2018 - Integrantes de la caravana de centroamericanos llegan hoy a Tijuana  en el estado de Baja California  Mexico   Decenas de migrantes centroamericanos alcanzaron hoy la frontera Mexico-Estados Unidos y treparon la valla que divide ambos paises en una especie de primera meta en su objetivo final de entrar a la Union Americana  EFE Joebeth Terriquez

MEX070 TIJUANA MEXICO 13 11 2018 - Integrantes de la caravana de centroamericanos llegan hoy a Tijuana en el estado de Baja California Mexico Decenas de migrantes centroamericanos alcanzaron hoy la frontera Mexico-Estados Unidos y treparon la valla que divide ambos paises en una especie de primera meta en su objetivo final de entrar a la Union Americana EFE Joebeth Terriquez / Joebeth Terriquez (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Es van acostar fins a la platja. Alguns van jugar amb les onades i d'altres van pujar a la tanca que separa Mèxic dels Estats Units. Hi va haver fins i tot qui la va saltar i va trepitjar breument la sorra al nord, sota la mirada dels agents de la patrulla fronterera, abans d'escalar ràpidament de tornada. Els primers migrants de l’èxode centreamericà que des del mes passat s'ha organitzat a diverses caravanes han arribat a Tijuana.

Dilluns ho van fer uns 85 integrants d'un grup de persones de la comunitat LGTBI i dimarts van arribar en nou autobusos poc més de 300 homes, 36 dones i 12 nens. Dimecres al matí se'n van sumar 380 més. Són només una avançada de poc més de 800 persones de les entre 7.000 i 10.000 que es calcula que recorren Mèxic rumb al nord. I el que passarà a continuació és una incògnita.

Milers de membres més de la primera gran caravana, que va sortir el 13 d'octubre d’Hondures, són de camí, esperant autobusos en el veí estat de Sonora, o en el de Nayarit i fins i tot més al sud, en el de Sinaloa. Una segona caravana més reduïda va arribar dilluns a Ciutat de Mèxic i n'hi ha dues més, encara menors, rumb allà. Encara que segons les autoritats mexicanes un total de gairebé 2.700 persones han sol·licitat visats temporals per quedar-se al país i més de 500 han sol·licitat la tornada voluntària als seus països d'origen, milers més tenen els EUA com a meta.

La "invasió" s'evapora

Al nord totes les alertes polítiques d'una“invasió”i d'“amenaça per a la seguretat nacional” que va utilitzar repetidament Donald Trump per energitzar les seves bases durant la campanya per a les eleccions legislatives s'han esvaït després d'aquests comicis. La ultraconservadora cadena Fox News, que abans de les eleccions va passar 33 hores parlant de la caravana, no li va dedicar ni un segon el dia després i al següent només en va parlar menys de cinc minuts, segons un estudi de Media Matters, un grup progressista. I el mateix Trump des de les eleccions només ha penjat un tuit, divendres passat, per anunciar la firma d'una proclamació amb què busca restringir el dret a sol·licitar asil.

Aquest dimecres, mentrestant, el secretari de Defensa, James Mattis, i la de Seguretat Nacional, Kirstjen Nielsenvisitaven tropes que formen part del contingent d'una micamés de 5.000 militars enviats per Trump, que va prometre desplegar “fins a 15.000”. La visita tenia lloc a Texas, a milers de quilòmetres de Tijuana, que és per on la immensa majoria d'integrants de la caravana han decidit intentar entrar. I quan un dels soldats ha preguntat a Mattis quines són les seves metes a curt i llarg termini, el cap del Pentàgon ha contestat: "A curt termini, col·locar obstacles", com ara filats. "A llarg termini... està encara en certa forma per determinar". 

Tijuana, desbordada

Notícies relacionades

L'arribada encara que sigui gradual de l'èxode amenaça de desbordar la ciutat de Baixa Califòrnia on els refugis oficials per a migrants, amb capacitat per a 1.200 persones, ja estaven sobrepassats. I l'acumulació no té només la seva causa a les caravanes, sinó en l'actuació de les autoritats nord-americanes, que durant l'Administració Trump han alentit el procés de sol·licitud d'asil en els punts d'entrada al país convertint ciutats com Tijuana en colls d'ampolla on els migrants hand'esperar setmanes i fins i tot mesos. Augmenten les tensions entre ells i queden també més exposats a les actuacions de bandes criminals, cartells i traficants de persones que operen a la localitat.

Dimarts l'oficina de Duanes i Protecció Fronterera va tancar tres dels 26 carrils d'entrada a San Ysidro, un dels passos fronterers més transitats dels EUA, i un altre carril dels 13d'Otay Mesa,  per realitzar treballs de reforçament de la seguretat amb filats i barricades. Els migrants, mentrestant, continuen arribant.