ACORD COMPLICAT

Barnier constata "progressos decisius" en la negociació del 'brexit'

El negociador en cap de la UE recomana als 27 la convocatòria d'una cimera extraordinària per avalar el pacte

Es reunirà aquest dijous amb el president de la UE, Donald Tusk, que podria confirmar la data del 25 de novembre

zentauroepp45239316 files  in this file photo taken on august 31  2018  eu chief180929190339

zentauroepp45239316 files in this file photo taken on august 31 2018 eu chief180929190339 / EMMANUEL DUNAND

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La Unió Europea està acostumada a protagonitzar negociacions d'infart amb pactes ‘in extremis’. I això és el que ha passat aquest dimecres amb l'acord de divorci sobre el ‘brexit’, tancat entre Londres i Brussel·les. L'aprovat d'última hora del gabinet de Theresa May permet a la UE respirar (de moment) una mica més tranquil·la i al negociador en cap europeu, Michel Barnier, recomanar l'existència de “progressos decisius”, el pas necessari perquè el president de la UE, Donald Tusk, convoqui una cimera extraordinària en la qual segellar l'acord.

“El camí és encara llarg i pot ser que difícil per garantir una sortida ordenada i construir un acord ambiciós amb el Regne Unit”, però “és un moment important en aquestes negociacions extraordinàries”, ha valorat Barnier durant una roda de premsa que començava passades les nou de la nit. L'anunci, a última hora, s'ha produït després d'una jornada de secretisme i hermetisme absolut a Brussel·les per evitar que qualsevol desafortunada filtració incendiés als euròfobs britànics desitjosos de tombar el pacte que ha necessitat17 mesos d'àrdues negociacions.

El text, que ocupa 585 pàgines, 185 articles, tres protocols –un d'ells sobre Gibraltar– i diversos annexos, també ha estat presentat per la número dos de Barnier, Sabine Weyand, els 27 ambaixadors de la UE –alguns s'han queixat de no haver vist el text– durant una reunió de tres hores que concloïa sense conclusions, en espera d'un “senyal” de Londres que ha tardat a arribar. A les nou de la nit l'Executiu comunitari publicava finalment el text que garanteix els drets dels ciutadans britànics i europeus.

Xarxa de seguretat per a Irlanda

El pacte inclou un mecanisme d'emergència per evitar la tornada d'una frontera dura entre Irlanda i Irlanda del Nord que, segons ha explicat Barnier, permetrà salvar els acords de pau del Divendres Sant. Ha sigut el gran escull durant tota la negociació. La solució per salvar-lo consisteix que hi haurà un territori duaner únic entre la UE i el Regne Unit en el qual les mercaderies britàniques tindran lliure accés al mercat dels 27. A canvi, el territori nord-irlandès haurà de seguir aliat amb les regles del mercat únic en matèria agrícola, un element essencial, ha dit el francès, per evitar la tornada d'una frontera dura.

El Regne Unit es convertirà el 29 de març del 2019 en un país tercer però gaudirà d'un període de transició de 21 mesos, fins al 31 de desembre del 2020, per assegurar una desconnexió ordenada durant la qual es negociarà l’acord comercial que regirà la relació futura. Aquell període transitori podrà prolongar-se durant un temps limitat, una sola vegada, si Londres i Brussel·les així ho pacten.

Xarxa de seguretat

Notícies relacionades

Totes dues parts aprofitaran aquest temps per trobar una solució a llarg termini per a la frontera irlandesa. “Si no estem preparats per al juliol del 2020 podrem considerar de forma conjunta l'extensió del període de transició”, ha explicat el negociador francès. Si al final d'aquesta transició no hi ha acord sobre la relació futura, s'aplicaria la xarxa de seguretat.

Barnier es reunirà aquest dijous amb Tusk per informar-lo de l'acord. Després serà responsabilitat del mandatari europeu convocar una cimera extraordinària, previsiblement, el diumenge 25 de novembre. Fins aleshores, les capitals examinaran amb detall un text que ha causat alguns recels.