La UE i Londres arriben a un principi d'acord sobre el 'brexit'

May truca als seus ministres per separat i convoca una reunió del Govern avui

zentauroepp45511594 anti brexit campaigner steve bray walks along colleague gree181019135728

zentauroepp45511594 anti brexit campaigner steve bray walks along colleague gree181019135728 / DANIEL LEAL-OLIVAS

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce / SIlvia Martínez

El Govern britànic i la Unió Europea (UE) han arribat a un principi d’acord per solucionar el futur de la frontera entre les dues Irlandes, el principal escull en les negociacions sobre el 'brexit’.  La primera ministra britànica, Theresa May, ha convocat per a aquest dimecres un consell de ministres extraordinari per estudiar-ne l’esborrany, resultat de llargs mesos de negociacions. El text "a escala tècnica" es va ser aconseguir després d’una última ronda d’intenses discussions a Brussel·les. Encara queden per resoldre "un petit nombre de temes", van reconèixer fonts oficials, sense concretar més detalls. 

Amb el Govern i el Partit Conservador profundament dividits, la primera ministra va convocar dimarts a la nit un per un els seus ministres per entregar-los el document, en un intent d’assegurar-se el seu suport. Molts d’ells havien criticat el pla en privat. El dubte és si ara ho faran en públic. També el rebutgen obertament conservadors euroescèptics, unionistes i laboristes.

Un dels íderes euròfobs, l’exministre d’Exteriors Boris Johnson, va demanar el boicot a la proposta. "Estarem en la unió duanera, estarem en la major part del mercat únic. És vassallatge. Per primera vegada en mil anys aquest Parlament no pot decidir les lleis que regeixen aquest país. És una situació increïble. Significaria que acatem normes i regulacions de Brussel·les sense que puguem dir-hi res. És una cosa inacceptable per a algú que cregui en democràcia”. Un altre dels diputats euroescèptics, Ian Duncan Smith, ha aventurat que els dies del Govern estan comptats.

Advertència unionista

El futur de la frontera amb Irlanda del Nord ha sigut l’obstacle més gran en la negociació. El portaveu del Partit Democràtic de l’Ulster (DUP), Sammy Wilson, va recordar que el seu partit mantindrà les línies vermelles que ha marcat i “no acceptarà que Irlanda del Nord sigui tractada de manera diferent de la resta del Regne Unit”. La posició dels unionistes és fonamental. L’acord haurà de ser aprovat pel Parlament britànic, on May no té majoria. La primera ministra necessita els 10 diputats del DUP.

Davant la rebel·lió dels euroescèptics, l’oposició laborista tampoc sembla disposada a donar-li un cop de mà en la futura votació. El seu líder, Jeremy Corbyn, esperava dimarts "a veure els detalls del que s’ha recordat. Però donat el caos de les negociacions és molt poc probable que sigui un bon acord per al país".

Sabent que la pilota és a la teulada de Londres, a Brussel·les, mentrestant, es manté la màxima prudència. El negociador en cap de la UE, Michel Barnier, ha informat aquest dimarts al col·legi de comissaris de l’Estat de les negociacions, però des de la Comissió Europea han eludit confirmar l’existència d’un acord provisional a escala tècnica i es remeten a les paraules del vicepresident de l’executiu comunitari, Frans Timmermans, que ha explicat que les negociacions "estan en curs, són molt intenses" i "tot i que s’està avançant" encara "no hi hem arribat".

A l’espera d’una cimera extraordinària

Brussel·les esperarà a la reunió del gabinet de May d’aquest dimecres per fer balanç. A partir de les tres de la tarda, mentrestant, seran els ambaixadors permanents dels 27 els qui faran la seva pròpia anàlisi de la situació a porta tancada. La trobada ja estava prevista, per parlar dels plans de contingència, però a l’agenda s’ha afegit un punt més després de l’anunci de l’acord provisional.

Si May aconsegueix aquest dimecres l’aval polític dels seus ministres al pacte de divorci negociat amb Brussel·les, la UE podria convocar una cimera extraordinària de caps d’estat i de Govern aquest mateix mes de novembre per beneir un acord de divorci que suma mig miler de pàgines i que hauran d’examinar amb detall les 27 capitals. La data plantejada per a aquesta possible trobada seria pels volts del 25 de novembre.

Estar preparats per al pitjor

Notícies relacionades

El camí en tot cas continuarà ple d’obstacles. “Tot i que tinguem un acord i xampany i estiguem tots contents, no sabem si entrarà en vigor. Perquè després requerirà l’aprovació del Parlament Europeu i del Parlament britànic i això només ho sabrem al març. Així que els preparatius de contingència han de continuar per si no el ratifiquen", avisa un diplomàtic europeu.

De fet, la Comissió Europea ha aprovat aquest dimecres dues propostes legislatives sobre el 'brexit', una d’eficiència energètica i una altra de visats. Brussel·les proposa, amb la condició que hi hagi reciprocitat, modificar la norma per permetre als britànics continuar entrant a la UE sense necessitat de visats en viatges de curta durada després que es produeixi la sortida del Regne Unit.