ÈXODE CAP ALS EUA

La caravana de centreamericans, molt fragmentada, posa rumb a Tijuana

Els immigrants demanen ajuda per pagar autobusos que els portin fins a la frontera amb els EUA

zentauroepp45876697 mex056  puebla  m xico  12 11 2018   ciudadanos centroameric181113173142

zentauroepp45876697 mex056 puebla m xico 12 11 2018 ciudadanos centroameric181113173142 / Hilda Rios

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Més de 9.000 immigrants centreamericans dividits en diverses caravanes es desplacen a través de Mèxic rumb als Estats Units, un mes després que aquest èxode massiu s’iniciés a Hondures. El contingent principal de la primera caravana, que va marxar el 13 d’octubre de San Pedro Sula i va entrar en territori mexicà el 19 del mateix mes, es troba a l’Auditori Benito Juárez de l’àrea metropolitana de Guadalajara, estat occidental de Jalisco.

Més de 4.000 persones van passar la nit en aquest enclavament amb la intenció de marxar a l’estat de Nayarit, cap al nord, seguint la ruta del Pacífic rumb a la ciutat fronterera de Tijuana. Un primer grup, format per un centenar de membres de la comunitat lèsbica, gai, bisexual i transsexual (LGBT), ja és a Tijuana i planeja sol·licitar asil a les autoritats nord-americanes en els pròxims dies.

Mentrestant, uns 1.200 migrants d’una segona caravana, també integrada principalment per hondurenys, es van despertar al complex esportiu de la Magdalena Mixhuca de Ciutat de Mèxic, lloc que també va allotjar el primer contingent. En aquest alberg, autoritats locals i organitzacions civils donen atenció als viatgers.

Ajuda per pagar autobusos

Uns 2.000 migrants més, procedents majoritàriament d’El Salvador, van sortir la vigília de Sayula, estat oriental de Veracruz, cap a San Juan de los Lagos, Puebla (centre). Una quarta caravana, també de salvadorencs, està dividida entre els estats d’Oaxaca i Veracruz. En un missatge difós la vigília a la xarxa Twitter, el sacerdot i activista Alejandro Solalinde va demanar ajudar aquest grup a arribar a la capital.

Notícies relacionades

"Estem amb la quarta etapa de l’èxode migratori uns 1.800 migrants, la majoria salvadorencs: nens, dones, famílies, adults grans, persones discapacitades. Necessitem moure’ls, de Rodríguez Clara, Veracruz, a la Ciutat de Mèxic. Per cada autobús són 18.000 pesos (uns 900 dòlars) ¿Poden donar-nos suport?", va escriure.

Totes les caravanes presenten un grau major o menor de fragmentació, de manera que és difícil calcular el nombre d’immigrants centreamericans que es mouen per territori mexicà, tot i que la majoria dels càlculs apunten que són més de 9.000.