Estat d'emergència

Els devastadors incendis de Califòrnia ja han ocasionat 31 morts

Un centenar de persones estan desaparegudes mentre que les flames avancen malgrat els esforços per contenir-les dels equips d'extinció

OROVILLE  CA - NOVEMBER 11  The Camp Fire burns in the hills on November 11  2018 near Oroville  California  Fueled by high winds and low humidity the Camp Fire ripped through the town of Paradise charring over 105 000 acres  killed 23 people and has destroyed over 6 700 homes and businesses  The fire is currently at 25 percent containment    Justin Sullivan Getty Images AFP    FOR NEWSPAPERS  INTERNET  TELCOS   TELEVISION USE ONLY

OROVILLE CA - NOVEMBER 11 The Camp Fire burns in the hills on November 11 2018 near Oroville California Fueled by high winds and low humidity the Camp Fire ripped through the town of Paradise charring over 105 000 acres killed 23 people and has destroyed over 6 700 homes and businesses The fire is currently at 25 percent containment Justin Sullivan Getty Images AFP FOR NEWSPAPERS INTERNET TELCOS TELEVISION USE ONLY / JUSTIN SULLIVAN (AFP)

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els bombers continuen lluitant contra el gegantí foc que crema tant al nord com al sud de Califòrnia, intentant com poden contenir-ne les flames, que ja han deixat 31 morts i més d’un centenar de desapareguts.  Els incendis més grans s’ubiquen al comtat de Butte, a la Sierra Nevada, al nord de Sacramento, capital d’aquest estat de la costa oest dels Estats Units.

Al sud, el ‘Woosley Fire’ afecta els comtats de Ventura –on s’ubica la ciutat de Malibú, llar de diverses estrelles de Hollywood– i de Los Angeles. Les autoritats van anunciar dos morts trobats en un vehicle en un camí privat, víctimes del foc. Els bombers que combaten aquest incendi s’estan preparant per a la tornada de vents perillosos que podrien propagar les flames.

A Butte, comtat on es troba la localitat de Paradise, la més afectada per les flames, han reportat la descoberta de 14 cossos, que s’han sumat a un balanç previ de 9, mentre que 19 de les morts reportades es van produir en aquest lloc, on es van incendiar més de 6.700 edificacions, majoritàriament, residències, segons l’AFP.

Una àrea de devastació total

Després del pas de les flames, les escenes eren desoladores. Cotxes i cases van quedar reduïts a carcasses i runa fumejant. Els carrers van quedar sepultats en el gris de les cendres. Gràcies a l’ordre d’evacuació de 52.000 persones a l’àrea, la majoria dels habitants van aconseguir fugir del perill a temps.

El governador electe Gavin Newson va declarar l’estat d’emergència per brindar assistència a les zones més afectades. L’incendi, batejat com a Camp Fire i que és considerat ja com el més destructiu que s’ha registrat a l’estat, va arrasar 40.500 hectàreesi estava controlat en tot just un 20%, va informar el Departament de Bombers de Califòrnia (Cal Fire), que va estimar que es necessitaran tres setmanes per controlar totalment l’avenç de les flames.

Uns 3.200 bombers treballen en la contenció del foc, i tres d’ells han resultat ferits. Malgrat que encara no s’ha establert oficialment la causa de l’incendi, els responsables del subministrament elèctric local van informar a les autoritats estatals que es va produir un tall de llum a prop del lloc on es va originar el foc, va informar el diari local ‘Sacramento Bee’.

Més incendis a Califòrnia

Mentrestant, al sud de Califòrnia ja hi ha dos incendis més, un dels quals al comtat de Ventura, a prop de Thousand Oaks, on un exsoldat va obrir foc en un bar i va matar 12 persones abans de suïcidar-se.

El Departament de Bombers de Ventura ha indicat que "Woolsey", a més de les dues morts, ja ha arrasat gairebé 33.590 hectàrees i ha destruït almenys 177 construccions. Es van emetre ordres d’evacuació a unes 200.000 persones de la zona, on s’alça la ciutat de Malibú, on viuen diverses estrelles de Hollywood.

Les flames van destruir Paramount Ranch, on es filmen ‘westerns’, incloent-hi ‘Westworld’ d’HBO, van dir les autoritats. Keegan Gibbs, de 33 anys, estava desolada al trobar que la llar de la seva infantesa a Malibú havia sigut consumida per les flames. "Malibú és una comunitat realment petita i té mala reputació per ser un lloc elitista i esnob, però és exactament el contrari", va dir Gibbs al diari ‘Los Angeles Times’.

Els bombers van tenir un respir delsforts vents i el cap del departament de Bombers del comtat de Los Angeles, Daryl Osby, ha assegurat que ho van aprofitar per desplegar avions per llançar retardants de foc.

No obstant, el cap de Bombers del comtat de Ventura, Mark Lorenzen, ha advertit: "No es deixin enganyar per una falsa sensació de seguretat". En efecte, s’esperen vents entre 30 i 40 quilòmetres per hora en els propers dies a tota la regió, prou forts per propagar les flames en direccions inesperades, van assenyalar les autoritats.

Les paraules incendiàries de Trump

D’alta part, el president Donald Trump, que està a França per commemorar el final de la primera guerra mundial, va acusar les autoritats locals d’una mala gestió forestal que propicia els incendis. "No hi ha motiu per a aquests incendis massius i mortals a Califòrnia, excepte que la gestió forestal és molt dolenta", va escriure a Twitter dissabte.

"Cada any s’atorguen milers de milions de dòlars, amb tantes vides perdudes, tot per lapèssima gestió forestal. Posin remei a això o no hi haurà més diners federals", va amenaçar.

Notícies relacionades

Brian Rice, titular de l’entitat Bombers Professionals de Califòrnia, va qualificar aquests comentaris de "desinformats, inoportuns i humiliants per a aquells que estan patint, així com per als homes i dones que estan en les línies" de combat contra el foc, i va afegir que les afirmacions del mandatari sobre una mala gestió forestal "són perillosament errònies".

En un tuit posterior, Trump va mostrar més simpatia: "Els nostres cors estan amb aquells que lluiten contra el foc" així com amb els evacuats i les famílies dels morts. "Déu els beneeixi a tots". Però després va tornar a la càrrega: "Amb una gestió forestal adequada podem aturar la devastació constant a l’estat de Califòrnia. ¡Tingueu-ho en compte!", va escriure.