ELECCIONS ALS EUA

Florida recompta els seus vots enmig d'una batalla política i legal

Trump i els republicans agiten els fantasmes de frau en un estat frontissa clau

Geòrgia i Arizona tampoc han determinat encara resultats en importants carreres

zentauroepp45861493 lauderhill  fl   november 11  elections staff load ballots i181111205424

zentauroepp45861493 lauderhill fl november 11 elections staff load ballots i181111205424 / JOE SKIPPER

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Les urnes van parlar dimarts en les eleccions legislatives dels Estats Units, però hi ha llocs on encara no s’ha decidit què van dir. Cap és possiblement més rellevant que Florida, un estat frontissa que sol ser decisiu en les presidencials. Per primera vegada en la seva història es veu submergit des de dissabte en un recompte estatal en carreres que inclouen les transcendentals de governador i senador a Washington. I ho fa enmig d’una batalla política i legal entre protestes ciutadanes i sota la lupa de periodistes i observadors, posant el focus en un dels estats que més evidencia la profunda divisió de l’electorat però, també, en la disfuncionalitat del procés electoral als EUA.

El recompte automàtic es va aprovar aquest dissabte, quan es va determinar que l’avantatge de vots per al governador republicà Rick Scott en la carrera per arrabassar l’escó en el Senat al demòcrata de Bill Nelson i la del republicà Ron DeSantis sobre el demòcrata Andrew Gillum per posar-se al capdavant de l’Executiu de Florida no superaven el 0,5% del sufragi. El nou càlcul digital ha de finalitzar al voltant de dijous. I si aleshores els resultats quedessin amb un marge menor al 0,25% s’iniciaria un recompte manual de paperetes.

Ressusciten ecos i fantasmes d’un altre recompte floridià: aquell del 2000 en què el Tribunal Suprem va frenar la comprovació manual de les polèmiques paperetes papallonaembarassades i va posar George Bush a la Casa Blanca, tot i que aquest càlcul apuntava a eliminar el suposat avantatge de 537 vots del republicà sobre Al Gore. I tot i que després d’aquella polèmica es van canviar les lleis electorals estatals per provar d’uniformar-les entre diferents comtats i corregir errors, ha quedat demostrat que altres problemes persisteixen.

Frau i supressió de vot

La nova lluita a Florida, així com les que continuen obertes en la carrera a governador a Geòrgia i la del Senat a Arizona, evidencien les línies de batalla divergents entre republicans i demòcrates. Els conservadors atien els fantasmes de frau mentre els progressistes, en alerta pels esforços de supressió de vot, reclamen assegurar que es compti cada papereta.

El president dels EUA, Donald Trump, ha arribat a denunciar en un tuit que els demòcrates“intenten robar dues grans eleccions a Florida”. El governador Scott ha presentat una demanda contra el comtat de Broward –on les autoritats electorals són demòcrates– en la qual parla de“frau rampant”i aquest diumenge a Fox ha acusat directament el senador Nelson d’“intentar clarament cometre frau”. El senador republicà Marco Rubio porta també dies agitant acusacions.

Notícies relacionades

Aquestes crítiques han sigut qüestionades fins i tot per altres republicans dels EUA, que denuncien que Trump, Scott o Rubio estiguin minant la confiança en el sistema electoral sense aportar proves. I tot i que a Broward és cert que s’han registrat problemes i errors, fins i tot la divisió de control de les eleccions de Florida, que està sota control d’Scott, ha assegurat que no s’ha detectat cap cas de frau. “No hi ha proves d’activitat criminal”, s’exposava en un comunicat del Departament d’Estat.

Gillum, l’exalcalde negre de Tallahassee que dimarts va fer un discurs assumint la seva derrota davant de DeSantis, s’ha retractat i ara espera el recompte en la seva carrera a governador. El demòcrata ha comparat els esforços de Trump, Scott i Rubio amb la supressió de vot i ha reclamat que es compti cada papereta. “Tindrà conseqüències més enllà de qui guanyi i qui perdi”, ha dit. “Com portem aquesta elecció i aquest procés reverberarà en la democràcia per a tota una generació de votants”, ha sentenciat Gillum.