DESAFIAMENT ALS ESTATS UNITS

La caravana d'immigrants, llesta per reprendre la marxa cap als EUA

Els participants reclamen autobusos a l'oficina de l'ONU a Mèxic per arribar de forma segura a la frontera nord-americana

zentauroepp45824520 a group of central american migrants heading in a caravan to181109174308

zentauroepp45824520 a group of central american migrants heading in a caravan to181109174308 / ALFREDO ESTRELLA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La caravana d’immigrants centreamericans (la majoria d’ells hondurenys) que durant diversos dies ha recuperat forces a Ciutat de Mèxic torna a estar llesta per emprendre la ruta a peu cap a la frontera amb els Estats Units, on l’Exèrcit desplegat per Donald Trump ja està preparat per impedir-ne l’entrada. En una assemblea, en què es va votar a mà alçada, els immigrants, uns 5.000, van acordar reprendre el camí en les pròximes hores cap a l’estat de Querétaro. Més de 1.000 quilòmetres els separen encara dels EUA, un periple que van començar a mitjans d’octubre a San Pedro Sula.  

Els participants de la marxa tenen decidit marxar a peu, tot i que també han reclamat a l’Oficina a Mèxic de l’Alt Comissionat de l’ONU que es contractin autocars per fer el viatge molt més segur cap a la frontera. Però amb o sense vehicles, tenen decidit posar-se en marxa. "Amb busos o sense busos, ens n’anem, no vam néixer en un bus, no vam néixer en cap transport", afirma un dels participants. "Ens n’anem a peu o com sigui perquè ningú vol quedar-se aquí", afegeix un altre, convençut.

Falta d’autobusos

Una delegació dels immigrants, encapçalts pel periodista hondureny Milton Benítez, va ser l’encarregada de reclamar els vehicles per continuar pel territori mexicà. Aquests busos "poden evitar morts", va destacar Benítez, que va apuntar que no s’han de repetir tragèdies com la del 2011 a San Fernando, a l’estat de Tamaulipas, quan 72 immigrants van ser assassinats presumptament a mans del grup criminal Los Zetas.

Molts tenen por dels perills que els amenacen durant la travessia, per la presència de les màfies. "Tenen por de ser segrestats", diu Jorge Alberto Alemán, un altre dels participants.

Denúncia per desaparició

Notícies relacionades

Segons la Comissió Nacional de Drets Humans (CNDH) s’han rebut 19 queixes per presumptes violacions de drets humans i, a més, s’investiga la probable desaparició d’immigrants als estats de Veracruz i Puebla. En aquest sentit, l’ONU va dir que havia rebut informació sobre "un grup de persones que haurien pujat en dos busos aparentment no identificats a l’estat de Puebla i el parador del qual seria desconegut". Els fets ja han sigut denunciats davant la Fiscalia General de Puebla.

La Comissió de Drets Humans de la Ciutat de Mèxic ha aprofitat per fer un cens de la caravana. En total s’hi van registrar 4.814 persones, malgrat que l’organització Pueblo Sin Fronteras, que acompanya el moviment migratori, havia parlat de més de 5.000. Entre els censats hi ha 1.726 menors d’edat i 24 embarassades. El 85% dels immigrants són d’origen hondureny.