EXPECTACIÓ A LES FILIPINES

Imelda Marcos, condemnada a presó per corrupció

La sentència marca penes de 6 a 11 anys per cada un dels 7 delictes comesos per la vídua del dictador ferdinand Marcos

zentauroepp45817495 frm01  taguig  filipinas   09 11 2018  fotograf a de archivo181109093618

zentauroepp45817495 frm01 taguig filipinas 09 11 2018 fotograf a de archivo181109093618 / FRANCIS R MALASIG

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

La justícia filipina ha emès una ordre d’arrest contra Imelda Marcos després de condemnar-la per corrupció. La presó és una possibilitat pròxima més de tres dècades després que una revolta popular l’obligués a fugir amb el seu marit, el difunt dictador Ferdinand Marcos. Tots dos van saquejar el país però la ressuscitada estirp política havia sobreviscut fins ara a 400 causes judicials.

Un tribunal ha sentenciat Imelda a penes d’entre sis i onze anys per cadascun dels set càrrecs de corrupció que va cometre des del seu càrrec de governadora de Manila als anys 70. Són set transferències a comptes bancaris suïssos, que sumen 200 milions de dòlars provinents de les arques públiques. El procés judicial s’havia eternitzat durant dues dècades fins a la resolució d’avui, que absol Imelda de tres càrrecs similars més.

La sentència ha satisfet els defensors dels drets humans, comprensiblement frustrats per la capacitat de supervivència d’Imelda. Havia sigut condemnada el 1993 per corrupció, però el Tribunal Suprem va anul·lar poc després aquella sentència. Ni Imelda ni els seus advocats s’han personat avui a la lectura de la sentència i el tribunal n’ha ordenar l’arrest. La condemna li impedeix continuar ocupant càrrecs públics, però la seva apel·lació, que es dona per segura, li permetrà conservar el seient al Parlament filipí fins que acabi el seu mandat, l’any que ve. 

Tortures i assassinats

Ferdinand, que va governar les Filipines durant 21 anys, va dictar la llei marcial el 1972, cosa que li va permetre empresonar, torturar i assassinar milers de crítics. Va ser nomenat el 2004 el segon líder més corrupte de tots els temps per l’Organització de Transparència Internacional, només superat per l’indonesi Suharto. El matrimoni va robar diners a cabassos en un dels països més pobres del continent. La seva successora, Cory Aquino, va crear una comissió per recuperar tota la riquesa robada pel matrimoni.

Els 2,24 mil milions de dòlars aconseguits són una minúcia comparats amb els cinc o deu mil milions totals. Els 1.220 parells de sabates de luxe de l’ex primera dama resumeix la desmesura d’aquells anys. Van ser valorats en 10 milions de dòlars per Christie’s i Sotheby, quan el 2005 es van interessar a subhastar-los. El matrimoni no va amagar mai les seves excentricitats. Va comprar edificis a Nova York, va col·leccionar obres de Michelangelo i Botticelli i va acumular moltes gemmes i brillants. La duana nord-americana es va apoderar de 24 maletes amb lingots d’or després que fugissin de Manila el 1986.

Notícies relacionades

Marcos va morir al’exili hawaià tres anys després i Imelda va tornar a les Filipines per exercir una fructífera carrera política, mentre regatejava processos judicials. Ha encadenat tres mandats parlamentaris i ha empès la seva prole a la política. El seu fill Ferdinand ‘Bongbong’ Marcos va perdre les eleccions a la vicepresidència del país l’any passat per molt poca diferència de vots i la seva filla Imee és la governadora d’Ilocos Nord, la província fortí de la família.

L’estirp ha comptat amb les simpaties del president, Rodrigo Duterte, un fervent admirador de la línia dura de Ferdinand. Duterte va recolzar el trasllat del dictador l’any passat al Cementiri dels Herois malgrat la indignació popular. Els llaços són estrets: el pare de Duterte havia treballat per a Marcos i els fills d’aquest van recolzar l’actual president en la seva cursa electoral. Duterte va revelar l’any passat que els Marcos li havien confessat la voluntat de tornar una quantitat de diners sense especificar i “uns quants lingots d’or” per ajudar els dèficits pressupostaris públics. No hi ha constància de la devolució.

Temes:

Filipines