SINISTRE ALS EUA

Evacuades 30.000 persones a Califòrnia per un incendi devastador

Les flames han cremat cases i edificis públics en les més de 8.000 hectàrees arrasades

Fins al moment no consta cap mort, però, sí, diversos desapareguts i alguns cremats greus

zentauroepp45821014 search and rescue teams scramble to evacuate patients as the181109095630

zentauroepp45821014 search and rescue teams scramble to evacuate patients as the181109095630 / JOSH EDELSON

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Unes 30.000 persones han sigut evacuades per l’incendi declarat dijous al matí al nord de Califòrnia (EUA), que en les últimes hores ha arrasat la localitat de Paradise, on cases edificis públics ,com esglésies i escoles, han sigut completament devorades per les flames.

El foc ja ha cremat més de 8.000 hectàrees en menys de 24 hores i continua avançant impulsat per la sequedat del terreny i els forts vents que bufen a l’àrea, segons les últimes dades del Departament Forestal i de Protecció contra Incendis de l’estat, Calfire. De moment no es té constància de cap mort, però sí que hi ha uns quants desapareguts i múltiples persones han patit cremades de gravetat.

Al llarg de dijous van ser evacuats els petits pobles de Pulga, Magalia i Concow, al comtat de Butte, a més de la població de Paradise, d’uns 26.000 habitants, i les zones rurals de Butte Creek Canyon i Butte Valley. A primera hora de divendres les autoritats locals van emetre ordres de desallotjament per a parts de la ciutat de Chico, de 90.000 habitants i cap a on avancen les flames.

Horror i caos

La zona afectada és a 140 quilòmetres de distància de la capital de la Califòrnia, Sacramento, i a uns 280 quilòmetres de l’àrea de la badia de San Francisco, fins on arriba el fum del foc, segons va poder comprovar Efe.

L’alcalde de l’Ajuntament de Paradise Scott Lotter, que va evacuar la localitat amb la seva família, va declarar al diari ‘The Sacramento Bee’ que "el poble sencer està en flames" i va descriure un escenari d’"horror i caos", amb les carreteres col·lapsades pel trànsit i els cotxes abandonats.

Notícies relacionades

El foc, batejat com ‘Camp Fire’, es va declarar a primera hora d’aquest dijous i es va propagar ràpidament per un terreny molt sec i amb l’ajuda dels forts vents de fins a 80 quilòmetres per hora que bufen avui en aquesta zona.

El governador en funcions de Califòrnia, Gavin Newsom, va sol·licitar al Govern federal una declaració presidencial d’emergència que desbloquegi recursos físics i financers addicionals per a la zona afectada.