MESURA POLÈMICA

Trump endureix les condicions d'asil als immigrants que entrin als EUA il·legalment

El president firma una nova ordre executiva que endureix les condicions per obtenir l'estatus de refugiat

La mesura serà impugnada en els tribunals per vulnerar la llei nord-americana i internacional

GUA23  TECUN UMAN  GUATEMALA   29 10 2018 - Integrantes de la segunda caravana de migrantes  en su mayoria hondurenos  cruzan a pie el rio Suchiate por una parte que no es muy profunda y que separa a Guatemala de Mexico  en un nuevo intento por continuar su travesia hacia Estados Unidos hoy  lunes 29 de octubre de 2018  en Tecun Uman  Guatemala   Esta es una segunda caravana de migrantes despues de que el pasado 13 octubre saliera de San Pedro Sula  Honduras  otra  ahora formada por unas 7 000 personas  que camina por territorio mexicano con direccion a Estados Unidos tras atravesar Guatemala  EFE Esteban Biba

GUA23 TECUN UMAN GUATEMALA 29 10 2018 - Integrantes de la segunda caravana de migrantes en su mayoria hondurenos cruzan a pie el rio Suchiate por una parte que no es muy profunda y que separa a Guatemala de Mexico en un nuevo intento por continuar su travesia hacia Estados Unidos hoy lunes 29 de octubre de 2018 en Tecun Uman Guatemala Esta es una segunda caravana de migrantes despues de que el pasado 13 octubre saliera de San Pedro Sula Honduras otra ahora formada por unas 7 000 personas que camina por territorio mexicano con direccion a Estados Unidos tras atravesar Guatemala EFE Esteban Biba / Esteban Biba (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Donald Trump ha perdut el control d'una de les cambres del Congrés però no ha renunciat als seus poders executius per continuar imposant la seva agenda a qualsevol preu. Aquest divendres ha firmat una proclamació per negar el dret d'asil alsimmigrants  que entren en els Estats Units il·legalment, un pas de rosca més per blindar la frontera amb Mèxic i dissuadir l'arribada de refugiats. La nova normativa està cridada a ser impugnada en els tribunals perquè, segons les organitzacions de drets humans, vulnera la llei internacional i la legislació nord-americana. Això mateix pensen els demòcrates, que no han tardat a recordar al president que únicament el Congrés té potestat per canviar les normes del dret d'asil.

Aquestes normes concedien fins ara la possibilitat de buscar refugi als EUA als immigrants que fugen de la persecució, la violència i l'abús als seus països d'origen, independentment de si són dins o fora de les seves fronteres o la forma que van utilitzar per entrar. Però la nova legislació restringeix aquest dret per limitar-lo únicament a aquells que ho sol·licitin en els passos duaners de la frontera, un requisit que deixa fora els immigrants que van entrar als EUA sense papers. “La nostra nació està experimentant una crisi sense precedents a la frontera sud”, ha dit el Departament de Seguretat Nacional en un comunicat. “Els baixos estàndards per al·legar por de la persecució han permès que entrin molts estrangers les sol·licituds dels quals no tenien fonament”.

Atiar la por

Trump ha fet del tancament de les fronteres a la immigració il·legal un dels seus principals cavalls de batalla. Vol construir el mur i s'ha passat la campanya a les legislatives atiant la por de la caravana d'immigrants centreamericans que aspira a arribar fins al Río Grande. Per frenar aquesta suposada “invasió”,ha enviat 5.000 militars més a la frontera, malgrat que la caravana es troba encara a Ciutat de Mèxic, a centenars de quilòmetres de la divisòria entre els dos països, una mesura que molts als EUA han qualificat de cop publicitari.

Com ja va fer al seu dia per prohibir l'entrada al país als ciutadans d'un grapat de països majoritàriament musulmans, Trump ha invocat els poders per protegir la seguretat nacional per canviar aquesta vegada les lleis d'asil. Aquella iniciativa va ser temporalment paralitzada en els tribunals perquè, entre altres coses, violava una de les premisses del dret a l'asil, la que obliga els jutges a avaluar cada cas segons els seus mèrits. I aquesta vegada tot indica que podria córrer la mateixa sort.

Vulneració de la legalitat 

“La llei és molt clara: qualsevol persona pot sol·licitar l'asil independentment que ho facin o no en port d'entrada o de quin sigui el seu estatus immigratori”, ha dit la Unió Americana de Llibertats Civils (ACLU). “Per més que no li agradi, el president no pot ignorar la llei”. Abans fins i tot que Trump imposés aquestes noves restriccions, l'ACLU va denunciar que la seva Administració estava vulnerant la llei a l’impedir l'accés als passos fronterers a molts sol·licitants d'asil sota el pretext que el sistema està col·lapsat i ha superat la seva capacitat per tramitar noves sol·licituds.

Notícies relacionades

Però els mateixos advocats de l'organització han posat aquest argument en dubte després de constatar que aquest any s'han processat 1,1 milions de sol·licituds menys de les que es van tramitar l'any 2000, malgrat que el nombre de funcionaris de l'agència encarregada de tramitar-los s’ha multiplicat des d'aleshores. Entre els demòcrates, la decisió del president de canviar la llei sense sotmetre-la a l'aprovació del Congrés ha despertat protestes irades. “La nostra Constitució simplement no permet al president reescriure les lleis al seu aire”, han dit els congressistes Jerrod Nadler i Zoe Lofgren. “L'anunci d'avui és particularment desagradable perquè busca imposar restriccions il·legals als immigrants que fugen de la violència i l'abús”.

Des que Trump és president no només s'ha desplomat el nombre de sol·licituds d'asil tramitades a les fronteres. També s'ha reduït notablement la quota de refugiats que els EUA accepten anualment. Dels 96.000 de mitjana que van ser admesos anualment sota la presidència de Barack Obama, es passarà a 30.000 el 2019, la xifra més baixa dels últims 40 anys.