CENTENARI DE L'ARMISTICI

Macron desencadena la polèmica al justificar un homenatge a Pétain

El president francès creu que va ser un gran soldat durant la primera guerra mundial tot i que va liderar "decisions funestes" en la segunda

fcasals45476021 epa8161  par s  francia   15 10 2018   el presidente franc s181016093841

fcasals45476021 epa8161 par s francia 15 10 2018 el presidente franc s181016093841 / PHILIPPE WOJAZER POOL

1
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

L’“itinerari de la memòria” que està fent Emmanuel Macron a través dels escenaris de la gran guerra per commemorar el centenari de l’armistici ha tingut aquest dimecres la primera polèmica.

Davant les creixents crítiques, el president francès ha justificat l’homenatge que aquest dissabte es retrà als militars que van participar en la primera guerra mundial al Palau Nacional dels Invàlids de París. Entre ells, el mariscal Pétain, que va presidir el Govern col·laboracionista de Vichy en els anys 40.

Segons Macron, és “absolutament legítim” retre homenatge als comandaments militars que van portar l’Exèrcit francès a la victòria el 1918. “No oculto cap pàgina de la Història. El mariscal Pétain va ser, durant la primera guerra mundial, un gran soldat. Aquesta és la realitat del nostre país”, ha dit a Charleville-Mèzieres, població de les Ardenes a la qual ha viatjat el seu quart dia de periple per les antigues trinxeres.

La cara i la creu 

Per sortir al pas dels seus detractors, ha argumentat que “la vida política, com la naturalesa humana, és molt més complexa del que es pugui creure i que, com en el cas de Pétain, es pot haver sigut un gran soldat en la gran guerra i haver liderat “decisions funestes” durant la segona guerra mundial.

“Estem celebrant el centenari de la victòria. La victòria d’una nació i també la d’un Exèrcit i els seus mariscals”, ha conclòs. Les seves paraules han irritat el president del Consell Representatiu de les Institucions Jueves (Crif) de França, Francis Kalifat, que en un tuit ha recordat que la “indigna” actitud de Pétain el 1945 l’inhabilita per rebre cap tipus d’homenatge.

Traïdor i antisemita

Notícies relacionades

Jean Luc Mélenchon, líder de la França Insubmisa, tampoc ha apreciat la posició de Macron. “Pétain és un traïdor i un antisemita. Els seus crims i la seva traïció no prescriuen”, ha dit en la mateixa xarxa social. El diputat socialista Luc Carvounas ha considerat l’homenatge com “un insult a la memòria dels herois francesos, ciutadans, resistents i militars, i a les famílies dels jueus deportats de la segona guerra mundial”.

El portaveu governamental, Benjamin Griveaux, ha intentat apagar el foc denunciant una “mala polèmica” i desenterrant una frase del general De Gaulle sobre Pétain, segons la qual “la seva glòria a Verdun no podrà ser ni contestada ni desconeguda per a la pàtria”.