ELECCIONS LEGISLATIVES

Votar als EUA: missió impossible (per a alguns)

Estats controlats per republicans han endurit les condicions per votar amb mesures que afecten sobretot minories

Argumenten que lluiten contra el potencial frau electoral tot i que els estudis el demostren inexistent

zentauroepp45709276 stacey abrams supporters smile as they listen as the democra181101210136

zentauroepp45709276 stacey abrams supporters smile as they listen as the democra181101210136 / LAWRENCE BRYANT

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Alguns ciutadans d’Atlanta s’han emportat la sorpresa aquest dijous quan a l’obrir la porta s’han trobat la presentadora Oprah Winfrey com una voluntària més fent campanya per Stacey Abrams, la demòcrata que aspira a convertir-se a Geòrgia en la primera governadora negra dels Estats Units i a qui divendres anirà a recolzar personalment l’expresident Barack Obama. A Dalton al matí i a Augusta i Savannah a la tarda, els conservadors van poder veure el vicepresidentMike Pencerecolzant el candidat republicà,Brian Kemp, un aperitiu del ral·li que farà demà el presidentDonald Trump.

Si incomptables ulls estan posats en l’estat del sud, no obstant, no és només per l’star powerque prova d’ajudar a decidir una ajustadíssima carrera. Geòrgiaés l’epicentre d’un terratrèmol nacional: l’alerta atesos els esforços liderats pels republicans quedificulten, restringeixen o suprimeixen el dret a votals EUA i que afecten especialment lesminories racials–que en general solen inclinar-se majoritàriament pels demòcrates–, elsjoves i els .

No és nou, és més intens

No es tracta d’un fenomen nou. Històricament, els republicans han buscat endurir els requisits per votar atiant pors depotencials fraus electorals, tot i que aquests estandesacreditats per incomptables estudis acadèmics. El TribunalSupremva col·laborar en l’afany republicà quan el 2013 va decidireliminar garantiesque s’havien establert en lallei del dret de votdel 1965 perprotegir el sufragi dels negres al sud.

Des del 2010, segons dades delBrennan Center for Justice24 estats(majoritàriament controlats per republicans) han implementatrestriccions. N’hi ha 13 que hanendurit els requisits per identificar-se, 11dificulten registrar-secom a votant, 7 hanreduït el vot avançati 3compliquen la restauració de dretsper a gent ambantecedents penals.

La campanya s’ha intensificat sota lapresidència de Donald Trump, que va arribar a suggerir que el 2016 van votar tres milions d’il·legals(potser no casualment la xifra amb la qual el va superar Hillary Clinton en vot popular) i va crear unacomissió per estudiar el frau, unfiascoque es va desmantellar abans de complir vuit mesos.

Jutge i part

El cas de Geòrgia és especialment cridaner perquè Kemp, el candidat republicà a governador, és també secretari d’Estat, encarregat de les eleccions i del recompte (si fos necessari). Des del 2012ha purgatde les llistes de votants registrats gairebé1,5 milionsde ciutadans, un 8% de l’electorat. Des del 2014ha tancat 214 col·legis electorals, complicant el vot especialment per als pobres, que veuen allunyar-se les urnes. I per aquests comicisva deixar en suspens els registres de 55.000 persones, en alguns casos per errors com la falta d’un guió o d’un apòstrof en el cognom. D’aquests,40.000 eren negres.

Notícies relacionades

No és l’únic territori on sonen les alarmes. ADakota del Nord, on la senadora demòcrata Heidi Heitkamp lluita amb extremes dificultats per mantenir un escó que va guanyar el 2012 per només 3.000 vots, noves lleis posen en perill el sufragi de fins a10.000 indis americansque viuen en reserves i que en molts casos solen utilitzar bústies postals i no tenen la direcció fixa com es requereix. I les endurides lleis d’identificació, registre i vot també estan sacsejant carreres transcendentals en estats clau com Kansas, Wisconsin, Texas i Ohio, entre d’altres.

“Soc aquí pels homes i dones que van ser linxats, humiliats, discriminats, suprimits, reprimits i oprimits; em nego que els seus sacrificis siguin en va”, deia aquest dijous en un dels seus actes a Atlanta Oprah Winfrey. Utilitzant una icònica lletra de Woody Guthrie, “aquesta terra es va fer per a tu i per a mi”, la famosa presentadora negra afegia: “No és només una cançó, és la veritat. Cadascun de nosaltres té els mateixos poders a les urnes”. Només falta que els deixin votar.