NOVA GUERRA FREDA

Putin demanarà explicacions a Trump sobre la retirada del pacte nuclear

Els dos dirigents abordaran el contenciós sobre l'INF en la seva pròxima reunió, l'11 de novembre, a París, en l'aniversari del final de la primera guerra mundial

zentauroepp44330133 file photo  u s  president donald trump and russia s preside180715222353

zentauroepp44330133 file photo u s president donald trump and russia s preside180715222353 / Jorge Silva

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas

La imminent retirada dels EUA del tractat de les Forces Nuclears d’Abast Mitjà (INF, per les seves sigles en anglès) serà el principal tema a l’agenda de la reunió que celebraran els presidents de Rússia i els EUA, Vladímir Putin i Donald Trump, a París l’11 de novembre que ve en un apart de les commemoracions sobre el centenari del final de la primera guerra mundial.

El Kremlin dona per descomptat que les intencions nord-americanes es materialitzaran finalment, malgrat que encara la denúncia del tractat no ha sigut notificada oficialment, i espera explicacions dels EUA sobre les seves intencions en aquest sentit. "Encara hi ha moltes qüestions respecte al’estabilitat estratègica, encara més en el context de la declarada intenció dels EUA de retirar-se del tractat INF; per descomptat, tot això estarà a l’agenda de la trobada", ha declarat el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, als periodistes.

Crisi dels míssils dels anys 80

La principal inquietud dels països europeus és que es reprodueixi la crisi dels míssils dels anys 80, quan es van desplegar míssils d’abast mitjà als dos costats del teló d’acer al continent europeu. Precisament, el secretari de Defensa dels EUA, Jim Matthis, és a Europa, concretament a Praga, on s’ha entrevistat amb el primer ministre, Andrej Babis, per intentar calmar l’ansietat que l’anunci de la retirada nord-americana ha generat als països membres de l’OTAN.

Notícies relacionades

Rússia compta treure partit de la divisió que el tema generarà a Europa, i ha amenaçat d’apuntar amb els seus projectils d’abast mitjà qualsevol país que accepti el desplegament d’aquest tipusd’armes  al seu territori.