RELLEU A ALEMANYA

Merkel anuncia que no tornarà a repetir com a cancellera

Després d'estar al comandament de la CDU des de l'any 2000, la cancellera deixa pas a un relleu que es decidirà en el congrés federal del desembre

La líder democristiana rebutja postular-se a unes noves eleccions, fixant el seu adeu en el 2021, i assegura que no ocuparà cap càrrec a la UE

20181029 epress merkel-dejar-el-liderazgo-de-la-cdu-pero-seguir-como-canciller- / periodico

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Cop sísmic a Alemanya. La cancellera alemanya Angela Merkel no es presentarà a la reelecció com a presidenta del seu partit, la Unió Demòcrata Cristiana (CDU). Ahir a la nit la líder democristiana va comunicar a la cúpula de la formació conservadora una decisió amb què pretén calmar les aigües a Berlín i deixar via lliure perquè s’esculli la seva hereva. Així mateix, Merkel ha anunciat que tampoc es presentarà en unes noves eleccions. "Aquest és el meu últim mandat com a cancellera", ha confirmat.

Després de 18 anys al capdavant del grup conservador, Merkel va prendre aquesta transcendent decisió després de conèixer la nova patacada electoral patida pel seu partit a Hesse, on malgrat el cop continua sent la formació més votada. Els mals resultats obtinguts en l’àmbit regional i uns sondejos que a escala federal apunten la intenció de vot més baixa de la seva història sembla que han fet que la cancellera es replantegi la seva estratègia i opti per un gest que posa els fonaments del futur d’una CDU sense ella. “La imatge que està donant el govern federal és inacceptable”, ha reconegut aquest migdia. El‘Merkeldämmerung’, com es coneix a Alemanya al declivi de la cancellera, és ja un fet.

Adeu a la cancelleria el 2021

El 7 i 8 de desembre que ve la CDU celebra un congrés federal a Hamburg, en què s’esperava que la cancellera intentés reforçar la seva minvada posició. Malgrat el seu canvi d’opinió, Merkel seguirà al capdavantd’un govern federal que també trontolla, i separarà per primera vegada la direcció del país de la del partit, una opció que fins ara sempre havia rebutjat.

La líder democristiana no es postularà per a una nova legislatura i que no buscarà assumir cap càrrec a la Unió Europea (UE). "És moment per a un nou capítol", ha confirmat. El seu mandat al capdavant de la cancelleria acaba el 2021 però, tenint en compte les constants crisis d’identitat dels seus socis, es fa difícil pensar que el govern es mantingui intacte fins aleshores. Amb aquesta retirada gradual, el final del seu mandat serà també el final de la seva vida política.

Amb l’anunci al comitè executiu que renuncia a aquesta reelecció, la CDU haurà d’elegir ara un relleu per agafar les regnes d’un partit que controlava Merkel des del 10 d’abril de l’any 2000. Com ja es va especular a començaments d’any, el nom que sona amb més força per heretar el llegat de la cancellera és la seva delfina,Annegret Kramp-Karrenbauerelegida el febrer passat com a nova secretària general de la formació. AKK, sigles per les quals se la coneix, ja hauria anunciat la seva candidatura a la cúpula del partit, informa 'Spiegel'.

Lloc més cobejat

No obstant, membresmés crítics amb les polítiques migratòries de Merkel, com el ministre de Sanidad, Jens Spahn, també apunten alt per aconseguir el lloc més cobejat dins de la CDU. Com ha avançat el tabloide ‘Bild', Spahn ha anunciat a la direcció la seva intenció de substituir Merkel, una cosa que també ha fet Friedrich Merz, antic cap del grup parlamentari de la CDU. Un càrrec al qual, irònicament, va renunciar el 2002 per cedir-lo a la cancellera. El ministre-president del Rin del Nord-Westfàlia, Armin Laschet, és també un candidat seriós.

Tot i que Kramp-Karrenbauer sembla la més ben posicionada, ja que compta amb el favor de la cancellera, Merkel ha assegurat que no intervindrà en l’elecció del seu successor.

Notícies relacionades

El congrés federal del pròxim desembre serà clau per determinar el futur del partit conservador hegemònic a Alemanya i saber si la formació es manté en la tradició centrista marcada per Merkel o si, al contrari, accentua el seu gir a la dreta com demanen els sectors més conservadors de la CDU.

L’anunci de la líder democristiana obre les portes a una accelerada campanya interna per conquistar la presidència del partit i indica l’inici del final del mandat de la dona més poderosa d’Europa.