Un èxit involuntari de Trump

La Xina flirteja amb el Japó amb la guerra comercial de fons

Aquest dijous té lloc la primera cimera bilateral en set anys dels líders de les dues potències asiàtiques més grans

fcasals45611423 chinese premier li keqiang  right  and japanese prime minist181025124747

fcasals45611423 chinese premier li keqiang right and japanese prime minist181025124747 / Roman Pilipey

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

Aquella fotografia del Fòrum de Cooperació Econòmica d’Àsia Pacífic va generar comprensibles i nombrosos mems quatre anys enrere. Shinzo Abe i Xi Jinping, presidents del Japó i la Xina, es van donar la mà amb els rostres petris, sense mirar-se ni dissimular el seu enuig. Abe visita avui Pequín i importaran menys els resultats que la visita. La primera cimera bilateral en set anys dels líders de les dues potències asiàtiques més grans és un assoliment involuntari de Donald Trump: la seva heterodoxa i hostil política ha apropat dos països que acumulen plets històrics, rivalitats actuals i desconfiança.

S’espera que Abe i Xi escenifiquin la normalització de les relacions bilaterals en els propers tres dies amb més afecte que el d’aquella encaixada. També s’espera que el nou clima greixi els intercanvis comercials i inversions. La rellevància estratègica del Japó s’ha disparat des que Trump va desencadenar una fragorosa guerra comercial que amenaça amb desaccelerar l’economia xinesa. Xi intentarà convèncer Abe, que s’afegeixi al seu elefantíac projecte de la Nova Ruta de la Seda que pretén escampar infraestructures al continent i aplanar el camí de les seves exportacions. Tòquio s’hi ha negat fins ara per la por que la Xina augmenti la seva influència a la regió.

500 empresaris 

També el Japó necessita la Xina. Abe arriba amb 500 empresaris a la recerca de contractes en un mercat fèrtil per les sinergies tot i que incòmode sovint per les tensions polítiques. Entre els plans estratègics d’Abe per avivar una economia gripada durant dues dècades figura l’augment de les exportacions cap a un país amb 1.400 milions de consumidors. També el Japó ha patit els embats proteccionistes de Trump i els seus laments pel desequilibri en la balança comercial. El milionari novaiorquès ha amenaçat de pujar els aranzels a la potent indústria automobilística japonesa.

Llaços amb la Xina

Abe s’enfronta a un delicat exercici d’equilibrisme. Els Estats Units són el seu paraigua militar davant l’amenaça nord-coreana i l’auge xinès a la regió. És segur que no s’atrevirà a menysprear Trump, el líder amb qui parla més freqüentment. També és segur que Abe i Xi, instruïts en la diplomàcia sòlida i formalista, comparteixen la seva incomoditat envers un líder tan llevantí i imprevisible. Al Japó no obliden que Trump va aclarir durant les eleccions que Corea del Nord no era un problema nord-americà, va suggerir la retirada de tropes del continent i va aconsellar a Tòquio i Seül que acumulessin bombes nuclears per defensar-se. La incertesa que envolta Trump aconsella enfortir els llaços amb la Xina, tot i que sense afluixar els nord-americans. Tòquio s’ha sumat amb entusiasme a una aliança apadrinada per Washington al costat de l’Índia i Austràlia. La seva indissimulable finalitat és contrarestar l’auge xinès a la regió.

Trump ha greixat unes relacions bilaterals habitualment aspres. És un context emmetzinat per les ferides històriques sense cicatritzar a què s’han sumat reclamacions territorials, la gana per recursos naturals i l’actuació irresponsable dels dos governs, preocupats sovint per satisfer els seus sectors nacionalistes més recalcitrants. La crisi a les illes Senkaku/Diaoyu que tots dos reclamen va compendiar la problemàtica fa sis anys i va portar les relacions al punt més baix.

Innovació tecnològica

Notícies relacionades

La visita culmina l’esforç mutu per superar les diferències. Abe va visitar per sorpresa l’ambaixada xinesa a Tòquio el Dia Nacional i ha remarcat amb freqüència la normalització de les relacions. Pequín va parlar d’una de “nova era” en el Congrés del Partit de l’any passat. La calma política també ha llimat el recel a la Xina cap al país que la va devastar amb el seu imperialisme. Una enquesta recent revelava que els xinesos amb una imatge “favorable” del Japó superava per primera vegada el 40%.

“Els dos països necessiten reajustar les seves opinions mútues i reconduir les relacions. Haurien de sortir de les ombres del passat i ser optimistes sobre el futur”, recomana aquest matí el diari oficialista 'Global Times'. “Partint del principi general de respecte i coexistència, la Xina i el Japó poden mantenir una harmoniosa relació malgrat les seves diferències. El poble xinès entendrà que el Japó ofereix molts avantatges, des de la innovació tecnològica fins a la gestió, de les quals pot aprendre”, seguia el candit editorial del mitjà ultranacionalista i tradicional flagell contra el Japó en temps més convulsos.

Temes:

Japó Xina