ORDRES DE TRUMP

Trump es disposa a desplegar l'Exèrcit a la frontera amb Mèxic

Mattis firmarà l'ordre per enviar 800 soldats a frenar els immigrants

zentauroepp45611294 topshot   honduran migrants heading in a caravan to the us  181025171716

zentauroepp45611294 topshot honduran migrants heading in a caravan to the us 181025171716 / PEDRO PARDO

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / WASHINGTON

El secretari de Defensa nord-americana, James Mattis, es disposa a firmar aquest dijous l’ordre per enviar 800 soldats a la frontera amb Mèxic per frenar la caravana d’immigrants hondurenys, segons diversos mitjans nord-americans. La decisió arriba després de la reunió que va tenir Mattis amb el president Donald Trump, en què també van participar el cap d’estat major Conjunt, Joseph Dunford, i una vintena d’alts caps militars.

Aquesta caravana es troba actualment a Mèxic, a l’estat de Chiapas i  està formada per unes 7.000 persones, entre elles uns 2.400 menors, segons dades dels organitzadors.

“No permetrem que aquesta gent entri al nostre país (...). Hi farem alguna cosa”, va assegurar Trump en declaracions als periodistes al començament de la reunió a la Casa Blanca. “Mèxic està treballant amb nosaltres. Hi ha un moviment (de la caravana) cap al nostre país. Farà falta un temps abans que arribin aquí. El grup que és al voltant d’aquesta taula s’implicarà (en la resposta a aquest tema), i d’altres també ho faran. No podem permetre que la gent entri il·legalment al nostre país”, va agregar.

3.200 quilòmetres de frontera

Notícies relacionades

Trump va amenaçar la setmana passada amb «tancar» militarment la frontera amb Mèxic, en què ja hi ha desplegats uns 2.200 membres de la Guàrdia Nacional, però no va donar detalls sobre compretén blindar un límit de més de 3.200 quilòmetres que inclouen part del Río Bravo. Preguntat si amb aquesta amenaça es referia a un augment dels efectius de la Guàrdia Nacional desplegats a la frontera, Trump va respondre: “Estic pensant en moltes coses, inclosos els militars”.

Consultat sobre què podrien fer legalment les tropes nord-americanes si les envia a la frontera, Trump va replicar: “Poden fer moltes coses. Són militars”. No obstant, una llei nord-americana de 1878 prohibeix utilitzar els soldats per a tasques de seguretat.