UN PROBLEMA GLOBAL

Trump afirma que Europa és un "caos total" per la immigració

El president dels EUA avisa la caravana de 7.000 hondurenys que no els deixarà entrar al país

U S  President Donald Trump smiles next to U S  Supreme Court Associate Justice Brett Kavanaugh as they participate in a ceremonial public swearing-in in the East Room of the White House in Washington  U S   October 8  2018     REUTERS Jim Bourg

U S President Donald Trump smiles next to U S Supreme Court Associate Justice Brett Kavanaugh as they participate in a ceremonial public swearing-in in the East Room of the White House in Washington U S October 8 2018 REUTERS Jim Bourg / JIM BOURG (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Agencias

Donald Trump recorre al discurs apocalíptic quan es tracta de carregar contra la immigració, un problema greu, segons ell, que han d’afrontar els Estats Units i que ara es veu seriosament agreujat per la multitudinària caravana d’immigrants (uns 7.000, la majoria hondurenys) que lentament s’acosten a la frontera nord-americana. A tots ells ja els ha deixat molt clar que no els deixarà entrar als EUA.

"Permetre l’entrada d’indocumentats convertiria el país en un caos total", va sentenciar Trump, que va recórrer de nou a l’exemple europeu. "Aquells que volen i defensen la immigració il·legal només han de fer una bona mirada al que ha passat a Europa en els últims cinc anys. ¡Un caos total! Només desitgen poder tornar a prendre aquesta decisió", va afegir el president en el seu compte de Twitter, sense donar més dades ni detalls.

"Som una gran nació sobirana. ¡Tenim fortes fronteres i mai acceptarem gent entrant al nostre país de manera il·legal!", va agregar amb referència a la caravana d’hondurenys. Trump va amenaçar la setmana passada amb "tancar" militarment la frontera amb Mèxic, en la qual ja hi ha desplegats uns 2.200 membres de la Guàrdia Nacional, però no va donar detalls sobre com pretén blindar un límit de més de 3.200 quilòmetres que inclouen part del Río Bravo.

El Govern nord-americà va informar aquella setmana que el nombre d’indocumentats detinguts a la frontera amb Mèxic va augmentar un 25,4 % aquest últim any.

Crítiques a Mèxic

Va afegir també que el país retallarà "substancialment" l’ajut econòmic que concedeix anualment a Guatemala, Hondures i El Salvador com a represàlia per l’avanç de la caravana, mentre va arremetre contra Mèxic per no aturar-la al seu territori. La caravana, que va partir el 13 d’octubre de San Pedro Sula (Hondures), va decidir dimarts prendre un dia de descans a Huixtla, a l’estat mexicà de Chiapas, després de la llarga caminada de dilluns, en la qual els migrants, entre els quals hi ha nens i nenes, van recórrer a peu més de 35 quilòmetres des de Tapachula.

Notícies relacionades

Mentrestant, i malgrat les amenaces de Trump, la caravana de migrants centreamericans ha reprès el seu camí a través de Mèxic. El 13 d’octubre passat unes 1.300 persones van partir de la ciutat hondurenya de San Pedro Sula rumb als Estats Units. Van aconseguir superar Guatemala, tot i que no sense dificultats perquè diversos migrants, inclòs un dels seus líders, van ser detinguts, i divendres passat arribaven a la frontera amb Mèxic sumant ja més de 7.000 persones.

Agraïment

Després d’uns dies d’aturada, els migrants han reiniciat en les últimes hores el seu camí i ara s’adrecen des de Huixtla cap a Escuintla, a Chiapas. Argelia Ramírez, una de les portaveus de la caravana, ha assegurat a Reuters que ja són 11.500. "La gent de Mèxic ens ha donat molt més del que esperàvem", ha agraït.