AMENACES CONTRA DIRIGENTS DEMÒCRATES

Ansietat als EUA per una onada de paquets explosius

Almenys set paquets bomba van ser enviats a Obama, els Clinton, George Soros o la seu de la CNN a Nova York

hallan-dos-artefactos-explosivos-dirigidos-contra-barack-obama-y-bill-clinton / periodico

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

L’explosiva retòrica que emana de la Casa Blanca i impregna molts estrats de la política nord-americana s’està traduint en un clima de creixent de violència política. La polarització social és alarmant i les potencialsconseqüències de l’odique recorre el país són cada dia més evidents. Van quedar patents aquest dimecres, després que la policia interceptés diversos paquets amb artefactes explosius enviats per correu a dirigents demòcrates, mitjans de comunicació i donants progressistes. Anaven dirigits a l’expresident Barack Obama; l’exsecretària d’Estat Hillary Clinton; l’exfiscal general Eric Holder; la cadena de televisió CNN; el filantrop George Soros, o el governador de Nova York. Cap va arribar a explotar, però l’ansietat es va apoderar dels centres de poder del país.

Les amenaces arriben en plena campanya per a les eleccions legislatives del 6 de novembre, una campanya en què els atacs i les invectives contra els rivals polítics estan sent moneda comuna. No se sap res fins ara sobre l’autoria dels paquets, però tots contenien artefactes molt similars,bombes de tub de fabricació casolana. La policia creu que els podria haver enviat un mateix individu o organització. Si alguna cosa tenen en comú els destinataris és que tots han sigut diana habitual dels atacs deDonald Trump. Tots ells també sóndemonitzats amb freqüènciaen els mitjans més ultramuntans de la dreta i han aparegut en nombrosesteories conspiradores.

Les autoritats de Nova York van definir els paquets bomba com aactes de terrorisme. “El que hem vist avui és unintent de terroritzar, clarament ha sigut un acte de terrorisme, un intent de soscavar la nostrallibertat de premsai els líders del nostre país a través d’actes de violència”, va afirmar l’alcalde de Nova York,Bill de Blasio. La Casa Blanca i el president també van condemnar les amenaces, que durant moltes hores van mantenir el país en suspens i van obligar aevacuar la seu de la CNNa Manhattan. “Aquests actes oamenaces de violència políticano tenen cabuda al nostre país”, va dir Trump en un breu parlament en què no es va donar mai per al·ludit.

El president va dir estar “extremadament enfadat i descontent” pels fets i va fer una crida al país a aparcar les seves diferències. “En moments com aquesthem d’unir-nos”, va dir a la Casa Blanca. Pocs dubten, però, que els seus insults quotidians i la seva agressiva retòrica estan contribuint a inflamar la fractura social que la seva presidència ha generat. Només en les últimes setmanes almenys quatre persones han sigut arrestades en diferents estats peramenaçar de mort congressistes i senadorsdels dos partits, en alguns casos, pel seu posicionament respecte a lanominació del jutge Kavanaughper al Tribunal Suprem.

Aquesta vegada són paquets bomba. El primer es va descobrir dilluns a la bústia de la casa de Soros, l’inversor ifilantrop jueu d’origen hongarèsque l’extrema dreta europea i nord-americana responsabilitza de tota mena de conspiracions. Soros és un dels grans donants del Partit Demòcrata i el mateix Donald Trump l’ha acusat recentment sense cap prova definançar les protestescontra Kavanaugh, acusat d’abusos sexuals per diverses dones.

El segon paquet va ser interceptat dimarts pelServei Secretdesprés de ser enviat a casa dels Clinton a l’estat de Nova York. La mateixa Clinton a la qual Trump va titllar de “corrupta” durant mesos i va amenaçar d’enviar-la a la presó. Ja aquest dimecres els seus agents en van frenar un altre enviat a la residència dels Obama a Washington. Poc després va haver d’evacuar-se l’edifici de Time Warner a Manhattan, seu de la cadena CNN, la mateixa que Trump vilipendia diàriament. Ha arribat a dir que els mitjans són “l’enemic del poble”.

Notícies relacionades

En aquest cas el paquet anava dirigit a l’exdirector de la CIA,John Brennan, que és també comentarista ocasional de la cadena. Brennan és un crític ferotge de Trump i els seus dards no han quedat sense resposta. El president l’ha acusat de filtrar secrets d’Estat, l’ha titllat de “portaveu partidista” i l’ha definit com“el pitjor director en la història de la CIA”. El cinquè paquet anava per a Holder, però al no ser recollit es va reexpedir al remitent que apareixia al paquet, la congressista demòcrata i expresidenta del partit,Debbie Wasserman. Tot fa indicar que no va ser més que un esquer dels responsables de l’artefacte per mirar d’implicar-hi Wasserman.

Dos paquets més van arribar a les oficines del governador demòcrata de Nova York, Andrew Cuomo, i la congressista per Califòrnia del mateix partit, Maxine Waters. A més, aquest dijous, han identificat un segon paquet sospitós dirigit a la residència de l’exvicepresident nord-americà Joseph Biden, després que aquest matí se n’interceptés un altre amb la mateixa adreça, en el que representa el desè artefacte dirigit a figures demòcrates.