MESURA POLÈMICA

Itàlia amplia el dret a la legítima defensa

No serà necessari demostrar que un lladre anava armat per justificar l'atac contra ell

undefined44807826 italy s interior minister and deputy premier matteo salvini 180904112228

undefined44807826 italy s interior minister and deputy premier matteo salvini 180904112228 / Luca Bruno

3
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

Si un lladre entra en una propietat aliena i l’amo li dispara o agredeix amb qualsevol “instrument idoni”, es tracta de legítima defensa. El Senat italià ha aprovat aquest dimecres una ampliació del dret a la defensa que existia fins avui i que considerava com a tal que un particular disparés o agredís un intrús però només davant l’evidència que era víctima d’un lladre.

La conseqüència des del punt de vista del Codi Penal és que, a partir d’ara, la “legítima defensa” serà sempre considerada com a presumpta. En altres paraules, no serà necessari, com estava previst pel Codi Penal, demostrar que el presumpte lladre portava una arma a la mà i amenaçava de disparar al patró del domicili per justificar l’atac, circumstància que en els nombrosos processos per fets reals ocorreguts, principalment al nord d’Itàlia, era considerat com a “ambigu” per advocats i jutges.

Principi de proporcionalitat

L’Associació Nacional dels Magistrats (ANM) ha comentat que “en cap cas es podrà prescindir del principi de proporcionalitat entre l’agressió i la defensa i de la verificació dels fets en seu judicial”. “Caldrà investigar, perquè no es pot prendre en consideració cap tipus d’automatisme”, han manifestat.

Es tracta d’un decret de llei presentat en campanya electoral per la Lliga, el partit de Matteto Salvini, vicepresident del Govern i ministre d’Interior, que ha sigut aprovat en només un dia, amb 195 vots favorables, 52 contraris i una abstenció.

La minoria progressista del Partit Demòcrata (PD) ha aprovat l’article dos del decret, en el qual s’accepta la reacció armada del particular agredit en la seva propietat, quan existeixi “un estat greu d’agitació”. És a dir, sempre, ja que els ciutadans que descobreixen que algú ha entrat a casa seva, i més si és de nit, no han d’estar gaire relaxats. També hi han votat a favor Forza Italia de Silvio Berlusconi i l’extrema dreta de Germans d’Itàlia (FdI), hereva del partit neofeixista fundat després de la II Guerra Mundial.

Promesa electoral

El text, que formava part de les promeses electorals de la Lliga, no és encara definitiu, perquè ha de passar pel Congrés, però no existirà cap problema per a la seva aprovació, ja que a la Cambra Baixa la Lliga i indignats (M5S) compten amb una majoria encara més folgada que en el Senat.

“És un decret de sentit comú”, ha comentat Salvini, que aquest dimecres ha hagut de traslladar-se, entre aplaudiments i esbroncades, al barri San Lorenzo de Roma, considerat com el més marxós de la ciutat, on ha sigut descobert el cadàver d’una de menor de 16 anys, Desirée Mariottini. Va ser trobat durant el cap de setmana en un edifici d’okupes, en el qual, com han il·lustrat tots els veïns del barri, anaven i venien persones de tots els colors, a la recerca de drogues o per dormir.

“Ja n’hi ha prou de passarel·les electorals”, li van dir a Salvini. “Salva’ns d’aquesta jungla”, deien d’altres. “Tornaré amb el buldòzer”, va respondre el ministre, segons el qual “existeix una agenda de desnonaments sobre la base de la perillositat social”.

Un pla major 

Notícies relacionades

La qüestió està relacionada amb un pla d’Interior per desnonar tots els edificis privats i públics ocupats de Roma, portat endavant pel municipi i per Interior. La setmana passada la policia tributària va intentar aconseguir els documents de propietat d’un altre edifici, ocupat des de fa 20 anys per Casa Pound, de l’extrema dreta, però no ho va aconseguir.

Davant el caire que va prendre la visita de Salvini a San Lorenzo, el ministre es va retirar durant uns minuts i després va tornar per deixar una rosa davant el portal on Desiree va ser primer drogada i després repetidament violada per diversos homes. Dimecres a la nit nou persones es trobaven retingudes a la comissaria local per ser interrogades sobre els fets.

Temes:

Itàlia