TENSIÓ INTERNACIONAL

El 'Davos del desert' comença a Riad amb el boicot de diversos patrocinadors, polítics i empresaris

El principal fòrum econòmic de l'Aràbia Saudita, entelat per la mort del periodista Jamal Khashoggi

El país àrab espera firmar més de 43.600 milions d'euros en contractes als sectors de gas, petroli i infraestructures

zentauroepp45577731 epa5410  riad  arabia saud    23 10 2018   vista del sal n d181023195750

zentauroepp45577731 epa5410 riad arabia saud 23 10 2018 vista del sal n d181023195750 / FARES GHAITH

2
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

El principal fòrum econòmic de l’Aràbia Saudita, Future Investment Initiative (Iniciativa d’Inversions de Futur, FII), ha començat avui a Riad entelat per la mort del periodista saudita Jamal Khashoggi, mort en estranyes circumstàncies al consolat saudita d’Istanbul el passat 2 d’octubre.

Segons les autoritats turques, el periodista va morir assassinat de forma brutal per funcionaris saudites, tot i que Riad va rebutjar aquestes acusacions. La Fiscalia de l’Aràbia Saudita va afirmar que Khashoggi va perdre la vida en una baralla dins del consolat i va obrir investigacions a 18 sospitosos.

El ministre d’Afers Exteriors saudita, Adel al-Jubeir, va acusar un grup d’agents d’haver actuat per compte propi i haver assassinat el periodista, crític amb el règim saudita. La mort de Khashoggi ha provocat el boicot del fòrum, conegut com a ‘Davos del desert’, per part de diversos patrocinadors i personalitats del món de la política i els negocis.

No obstant, el règim del país àrab preveu firmar durant l’esdeveniment, que se celebrarà fins al 25 d’octubre, més de 50.000 milions de dòlars (uns 43.600 milions d’euros) en contractes en els sectors de gas, petroli i infraestructures. 

Record del periodista mort

La directora executiva de la companyia financera Olayan i membre del Consell Consultiu del FII, Lubna Olayan, va començar la sessió inaugural del fòrum recordant la "terrible" mort de Khashoggi i remarcant que "amb el recolzament del Govern la veritat emergirà". "És natural que la nostra ment se centri en la mort de Khashoggi, un escriptor i ciutadà saudita", va dir Olayan a l’inici de la seva intervenció, la primera després de la salutació del director executiu del FII, Yasser al-Rumayyan.

L’empresària saudita es va dirigir en anglès als centenars d’assistents estrangers a la sessió inaugural i els va garantir que el que va passar amb Khashoggi és "aliè" a la "cultura i l’ADN" de l’Aràbia Saudita. El FII, que celebra la seva segona edició, està organitzat pelFons d’Inversions Públiques de l’Aràbia Saudita, presidit pel príncep hereu, Mohamed bin Salman. 

Quan es va conèixer la mort de Khashoggi, mitjans turcs van apuntar que alguns dels sospitosos d’estar implicats en la seva mort eren molt pròxims al príncep.

Acord sobre un ferrocarril

Entre els que han boicotejat el fòrum hi ha el president i director executiu del grup japonès de telecomunicacions SoftBank, Masayoshi Son, que es troba a Riad, però ha cancel·lat el discurs que anava a pronunciar, segons mitjans saudites.

Notícies relacionades

El fons públic saudita ha acceptat invertir 45.000 milions de dòlars (39.000 milions d’euros) en el Fons Visió del grup nipó, un dels organitzadors del fòrum. La setmana passada, va quedar afectat a la borsa per la preocupació pels seus vincles saudites després de conèixer-se la desaparició del periodista.

Entre els acords aconseguits ja en el marc del fòrum hi ha el del’Autoritat de Transport de l’Aràbia Saudita, que ha firmat avui un memoràndum d’enteniment amb l’empresa xinesa CCECC per a la construcció d’un ferrocarril de 1.150 quilòmetres d’extensió, denominat el ‘pont terrestre’, que unirà les dues costes del país.