Anar al contingut

Brussel·les tomba el pressupost italià del 2019

La Comissió Europea torna per primera vegada en la història un esborrany pressupostari i demana comptes nous en tres setmanes

Silvia Martinez / Bruselas

Brussel·les tomba el pressupost italià del 2019

GIUSEPPE LAMI

Itàlia és conscient que l’esborrany de pressupost per al 2019 que va remetre a Brussel·les el 15 d’octubre passat “no és conforme a les regles d’aplicació del Pacte d’Estabilitat i Creixement”. El Ministeri de Finances que dirigeix Giovanni Tria ha deixat clar en les últimes setmanes que no té intenció de modificar-lo i després de dies d’avisos i advertències, la Comissió Europea ha decidit tallar en sec. En una decisió política sense precedents, l’Executiu comunitari ha decidit tombar els comptes italians i demanar a Roma que enviï una nou pressupost en un termini de tres setmanes.

L’obligació de remetre a Brussel·les els pressupostos abans del 15 d’octubre de cada any va ser instaurada arran de l’eurocrisi i la reforma del Pacte d’Estabilitat i Creixement el 2013, per millorar la coordinació de les polítiques econòmiques dels països de l’euro i evitar riscos per a l’estabilitat de l’Eurozona i l’euro. Concretament, l’article 7 del reglament 473 de l’any 2013 dona la potestat a Brussel·les de fer enrere uns comptes en un termini de 15 dies. I això és el que ha fet aquest dimarts la Comissió en la primera decisió d’aquest tipus que pren en la seva història.

Brussel·les respon així al desafiament del Govern italià que va remetre un esborrany pressupostari el 15 d’octubre passat que dispara la despesa pública i triplica el dèficit pactat amb la UE, elevant-lo al 2,4% del PIB el 2019 (davant el 0,8% previst), el 2,1% el 2020 i l’1,8% el 2021. Una decisió "difícil però necessària perquè el producte interior brut segueix per sota dels nivells previs a la crisi i els sectors més amb desavantatge de la societat italiana estan experimentant condicions econòmiques dramàtiques", va justificar dilluns Roma a la carta d’aclariments remesa a la Comissió Europea.

A partir d’ara les autoritats italianes tindran tres setmanes de termini per remetre nous comptes a Brussel·les. Si tal com a priori sembla opten per mantenir el seu esborrany i no canvien el rumb de la seva política pressupostària, l’únic instrument que té Brussel·les a mà és obrir un procediment sancionador per deute excessiu que només es traduiria en sancions el final d’un llarg procés que tampoc s’ha utilitzat mai. Segons el quadre remès a Brussel·les, el Govern italià es compromet a reduir el deute públic, del 131,% del PIB al 126,5%, molt per sobre del 60% que fixa com a llindar el Pacte. Malgrat aquest nou moviment, a Brussel·les continuen confiant que siguin els mercats els que tornin a la realitat a la coalició de govern format per la Lliga Nord i el Moviment 5 Estrelles.