LGTBIFÒBIA

Un vídeo denuncia el violent assassinat d'una dona transgènere a l'Equador

Les imatges mostren com les dues víctimes se separen i mentre una es queda al marge dels atacants, l'altra és arrossegada, trepitjada i apedregada fins a morir

captura

captura

2
Es llegeix en minuts
Efe

Diverses organitzacions trans de l’Equador han denunciat aquest dilluns que una transgènere va ser presumptament torturada i assassinada el cap de setmana passat a la província equatoriana de Cotopaxi, en el centre andí del país, i han difós un vídeo com a testimoni de l’agressió.

En un comunicat van detallar que un grup de més de cinc homes van agredir amb pedres a dos transgènere, i van agregar que, posteriorment, una d’elles va ser "assassinada a pedrades, puntades de peu i cops de puny".

L’organització va compartir a les seves xarxes socials un vídeo gravat de nit per un veí de la zona, en què s’observa com el grup ataca dos transgèneres en una placeta que l’ONG situa al sector ‘La Estación’, a la ciutat de Latacunga.

No va fer res ningú

"Va ser gravat divendres o dissabte, però crec que va passar divendres a la nit", va dir a EFE Dianne Rodríguez, de l’Associació Silueta X, per a qui es tracta d’un cas més d’impunitat contra la seva comunitat.

Al principi del vídeo es veu com les dues víctimes se separen i mentre una es queda al marge dels atacants, l’altra és tirada a terra, arrossegada, trepitjada i apedregada durant dos minuts, fins a morir.

A la dreta de les imatges facilitades, un grup de vianants observa l’escena sense intervenir, de la mateixa forma que tampoc ho fan els conductors de diversos vehicles que passen per la carretera on es van registrar els fets.

Només tres minuts després de començar l’agressió, diverses persones acudeixen en ajuda de la víctima i criden als agressors "¡Deixa-la anar, deixa-la anar!", "¡Fill de puta!", "¡L’has matat, l’has matat!" mentre prossegueix el llançament de pedres.

El vídeo acaba amb la fugida dels agressors i sense que ningú s’acosti a oferir ajuda, ni la persona que està gravant.

"La persona (que filma) ni truca a la Policia, només grava, és terrible", es lamenta l’activista.

Són freqüents

Quan va ser preguntada per EFE, Rodríguez assevera que aquest tipus d’agressions són "freqüents" en la societat equatoriana, notòriament conservadora, però que l’inusual del fet és que en aquest cas ha quedat "evidència".

En un comunicat de denúncia difós per l’Organització Trans de l’Equador, la comunitat LGBTI de Cotopaxi sol·licita el Govern encapçalat per Lenín Moreno que iniciï les investigacions necessàries per trobar els culpables de l’"acte execrable".

I va demanar a les autoritats, tant nacionals com locals, que "ofereixin garanties i protecció" a la vida i al lliure trànsit de les dones trans.

"Esperem que les autoritats, però sobre tot el Govern nacional, es pronunciï rebutjant aquest tipus d’actes en contra de les dones trans del nostre país", finalitza la nota de premsa.

Rodríguez destaca que els fets van passar pel que sembla en una zona de Latacunga on "qualsevol fa el que vol".

Notícies relacionades

"La policia no dona cap tipus de seguretat", afirma, i explica que en els últims temps s’ha "radicalitzat el discurs d’odi" contra la comunitat transgènere.

"No fa res ningú, opinen negativament contra nosaltres i encenen l’odi", conclou.

Temes:

Equador LGTBI