"emergència nacional"

Trump anuncia retallades en els ajuts a Guatemala, Hondures i El Salvador

El president dels EUA carrega contra aquests països per no haver "impedit" la caravana d'immigrants fins a la frontera amb Mèxic

U S  President Donald Trump ponders a reporter s question as he returns from Florida  on the South Lawn of the White House in Washington  U S  October 8  2018   REUTERS Jonathan Ernst

U S President Donald Trump ponders a reporter s question as he returns from Florida on the South Lawn of the White House in Washington U S October 8 2018 REUTERS Jonathan Ernst / JONATHAN ERNST (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
Efe / Washington

El president nord-americà, Donald Trump, ha afirmat aquest dilluns que començarà a "retallar o reduir substancialment" l’enorme ajuda exterior que Washington subministra de manera "rutinària" a Guatemala, Hondures i El Salvador per no haver "impedit" la sortida de la caravana d’immigrants.

"Guatemala, Hondures i El Salvador no van ser capaços d’impedir que la gent sortís del seu país i vingués de manera il·legal als EUA. Començarem ara a retallar, o reduir substancialment, l’enorme ajuda estrangera que rutinàriament els donem," ha sentenciat Trump en el seu compte de Twitter.

Segons les últimes dades oficials d’USAID, corresponents a l’any fiscal 2018, el Govern nord-americà va entregar 15 milions de dòlars en assistència estrangera a Hondures, 52 milions a Guatemala i 20 milions a El Salvador.

Carrega també contra Mèxic

Minuts abans, el mandatari havia carregat també contra les autoritats de Mèxic per ser "incapaços d’aturar" la caravana d’immigrants i va assegurar que ha alertat les Forces Armades al tractar-se d’"una emergència nacional". Trump va aprofitar l’ocasió per atacar l’oposició demòcrata en el marc de la campanya electoral de cara als comicis legislatius del pròxim 6 de novembre.

"¡Cada vegada que vegin la caravana, o gent que ve il·legalment, o que intenten venir al nostre país il·legalment, pensin en i culpin els demòcrates per no donar-nos els vots per canviar les nostres patètiques lleis migratòries! ¡Recordin les eleccions de mig mandat!", va subratllar.

La caravana de migrants hondurenys que es dirigeix a la frontera amb els Estats Units va arribar aquest diumenge a la ciutat mexicana de Tapachula, mentre les autoritats de migració els insten a regularitzar el seu estatus legal.

2.000 membres a la caravana

Almenys 2.000 membres de la caravana que han aconseguit superar les exigències migratòries imposades per Mèxic han sortit a primera hora del pas fronterer de Ciudad Hidalgo (Mèxic) per a una jornada a peu d’uns 40 quilòmetres fins a Tapachula, on pernoctaran.

Notícies relacionades

L’objectiu de la caravana és arribar a la frontera de Mèxic amb els Estats Units, la qual cosa suposa un recorregut de 2.000 quilòmetres cap a la zona nord-est o de gairebé 4.000 quilòmetres si s’opta per la ruta del nord-oest que porta a Tijuana.

El Govern de Mèxic, a través de la Secretaria de Relacions Exteriors, ha confirmat que el total de migrants arribats a la seva frontera sud del país ha sigut d’entorn 4.500.