CREIXEN ELS DUBTES

L'Aràbia Saudita es contradiu en les seves pròpies versions del 'cas Khashoggi'

Riad, que ha acceptat haver assassinat el periodista, va dir primer que el periodista va morir en una baralla per, després, assegurar que va ser estrangulat

Un vídeo de la CNN demostra que es va intentar amagar la desaparició de Khashoggi amb un presumpte doble que va sortir del consolat amb el vestit del periodista

zentauroepp45485153 epa8896  riad  arabia saud    16 10 2018   el rey saud   sal181016213956

zentauroepp45485153 epa8896 riad arabia saud 16 10 2018 el rey saud sal181016213956 / DEPARTAMENTO DE ESTADO DE EEUU

3
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Primer van dir que tot era mentida i rumors: que Jamal Khashoggi, el periodista desaparegut en el consolat saudita d’Istanbul el 2 d’octubre passat, va entrar al recinte per sortir tan sols uns minuts després. Que si estava desaparegut era, segurament, perquè havia decidit escapar-se de la seva nòvia i futura dona.

Així van passar dues setmanes. La pressió a Riad pujava però la monarquia del Golf aguantava; fins aquest dissabte. Llavors van donar una altra versió: que Khashoggi, a l’entrar al consolat, va ser rebut pel grup de 15 saudites expressament enviats a Istanbul “per convèncer-lo de tornar”. Que el periodista s’hi va negar, va començar a donar cops de puny i, a la baralla, va acabar morint. Entre aquests 15 individus, ara detinguts a l’Aràbia Saudita, hi havia alts càrrecs i un metge forense. Poca gent, ni tan sols els serveis d’intel·ligència nord-americans, va creure aquesta versió.

“Va ser una operació sense autorització. Una operació en què uns individus van acabar superant l’autoritat i la responsabilitat que tenien. Van cometre un error quan van matar Khashoggi i van intentar tapar-ho”, va dir en una entrevista el ministre d’Afers Exteriors saudita, Adel al-Jubeir. El ministre, en aquesta mateixa entrevista, va dir que el seu govern no sap com han matat el periodista; i ho va dir aquest diumenge: un dia després del comunicat que explicava la baralla.

Noves versions

I, després aquest dilluns, més versions des de Riad. Una que contradiu les anteriors. Dos oficials anònims han assegurat que el grup de 15 saudites va dir a Khashoggi, quan aquest va entrar per la porta del consolat, que el drogarien per després segrestar-lo i portar-lo de tornada a l’Aràbia Saudita. Khashoggi va cridar perquè els treballadors del consolat el sentissin i, per fer-lo callar, els integrants del comando li van tapar la boca i elvan estrangular: va morir llavors.

Després, segons aquestes fonts saudites, es va despullar el cadàver de Khashoggi, que seria embolcallat en una catifa i entregat a un intermediari turc encarregat de desfer-se d’ell. La roba del periodista –a més d’una barba falsa– se la va posar un dels que havia arribat aquell dia de Riad, Mustafa al Madani, que es passejaria per Istanbul i les seves zones turístiques per provar, així, que Khashoggi se n’havia anat del consolat pel seu propi peu. Fonts de la investigació turca fins i tot asseguren que el més probable és que Al Madani fos enviat a Istanbul per la seva semblança física amb Khashoggi.

Ara també se sap que es va intentar amagar la desaparició del periodista fent sortir del mateix consolat un dels presumptes implicats en l’assassinat vestit amb la roba de Khashoggi. Un vídeo difós per la CNN revela que un dels funcionaris saudites que formava part del grup de 15 membres de seguretat surt del consolat intentat fer-se passar per Khashogi, ja que portava el seu vestit.  

Turquia no els creu

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha promès que aquest dimarts al matí donarà la “crua veritat” de l’ocorregut aquell 2 d’octubre en el consolat. Mentrestant, membres del seu govern s’han dedicat a criticar i desdenyar les versions saudites i demanar-li a Riad que, a part de parlar, aportin proves del que diuen.

No ho han fet: “Com més pensem en això, més sentim que s’estan rient de nosaltres –ha dit aquest dilluns Yasin Aktay, assessor personal d’Erdogan–. Un no pot evitar dubtar com pot ser que hi hagi una baralla a cops de puny entre un grup de 15 lluitadors experts i un home de 60 anys, sol i sense protecció. [Els saudites] no expliquen res. Al contrari: només aconsegueixen aixecar més preguntes. Les seves explicacions semblen creades sobre la marxa».

La investigació turca, els detalls de la qual han anat sent filtrats amb comptagotes a la premsa, dona una versió de l’ocorregut molt diferent de la saudita. Segons Turquia, Khashoggi va ser torturat i esquarterat viu en el consolat amb un xerrac per tallar ossos que el metge forense vingut de Riad havia portat de viatge a Istanbul. El Govern turc assegura que té proves audiovisuals d’això. Si n’hi ha, de moment, no han sigut publicades.

Notícies relacionades

La premsa turca revela també, sense esmentar fonts, que un dels saudites que estaven dins del consolat en el moment de l’assassinat de Khashoggi va cridar fins a quatre vegades el cap del Gabinet del príncep hereu, Mohamed bin Salman.

Occident protesta

Davant de totes les contradiccions, la cancellera alemanya, Angela Merkelha congelat la venda d’armes a l’Aràbia Saudita fins que s’aclareixi l’ocorregut. Ha demanat, a més, que els altres països de la UE també ho facin. L’únic que s’ha atrevit Espanya a fer, de moment, és mostrar-se “consternada” i a donar el seu condol als familiars de Khashoggi.