Lesionats a la frontera

Almenys nou ferits a la frontera de Mèxic per baralles entre migrants i policies

Cinc migrants i quatre policies com a mínim van haver de ser atesos pels paramèdics

zentauroepp45525831 gu501  escuintla  guatemala   19 10 2018   migrantes hondure181019194209

zentauroepp45525831 gu501 escuintla guatemala 19 10 2018 migrantes hondure181019194209 / Esteban Biba

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Almenys nou persones, cinc migrants i quatre policies hondurenys, van resultar lesionats avui a l’enfrontar-se a cops a Agua Caliente, a la frontera amb Guatemala, quan els primers pretenien passar per la força al país veí.

Socorristes de la Creu Roja van auxiliar els migrants que van resultar ferits en l’enfrontament, en què alguns policies van rebre cops amb pedres i pals.

Els migrants al·leguen que van ser els policies els que els van agredir i que per això alguns dels seus companys “es van defensar”.

Un oficial de la Policia Nacional va dir a periodistes que quatre dels agents de l’ordre van resultar amb lesions, pel que sembla al cap.

La situació ha sigut tensa des de primeres hores d’aquest divendres, quan uns 300 migrants van començar a arribar, molts a peu i altres en autobusos que ho havien fet entre dijous i divendres, a la primera guàrdia situada a uns cinc quilòmetres de la frontera d’Agua Caliente.

Els migrants diuen que van amb la idea d’arribar a Mèxic els de la caravana que va sortir dissabte passat cap als Estats Units des de la ciutat hondurenya de San Pedro Sula.

Exigeixen el pas cap a Guatemala, cosa que no ha sigut possible aquest divendres perquè el punt de registre migratori en aquest país va ser tancat, el que també va passar dimarts i dimecres.

El punt fronterer hondureny a Agua Caliente està protegit per un fort cordó de seguretat compost per policies antimotins, amb efectius de l’Exèrcit en recolzament més enrere.

Molts migrants sense documents

El subdirector de l’Institut Nacional de Migració, Carlos Cordero, va afirmar a Efe que “Hondures no els està barrant el pas, ni negant el registre als migrants, sinó que està exercint més control migratori”, perquè entre ells hi ha molts nens i dones, i molts van sense documents.

Notícies relacionades

Poques hores abans de l’enfrontament d’aquest divendres hi va haver un incident menor entre migrants i policies, que van fer ús dels seus escuts i bastons de fusta, i van utilitzar un gas en aerosol, diferent al que emana de les bombes lacrimògenes, per dispersar-los.

Després, els migrants, ordenats en files, advocant per fer el control migratori, van posar dos nens, sostenint la bandera d’Hondures, davant el rigorós cordó de seguretat compost per més d’un centenar de policies.