ordre d'interpol

El president del Perú anuncia la detenció a Espanya de l'exjutge Hinostroza

L'exmagistrat peruà, que va arribar a Madrid dijous i va demanar asil polític, està acusat de formar part d'una xarxa de corrupció al seu país

zentauroepp45515501 lm03  lima  per    18 10 2018   fotograf a del 4 de octubre 181019155155

zentauroepp45515501 lm03 lima per 18 10 2018 fotograf a del 4 de octubre 181019155155 / Hector Vinces

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El president del Perú, Martín Vizcarra, ha anunciat aquest divendres que l’exjutge del Tribunal Suprem d’aquest país César Hinostroza ha sigut detingut a Espanya d’acord amb una ordre de captura internacional emesa en les últimes hores per la Interpol a petició de la nació andina. Hinostroza havia fugit del seu país i viatjat a Madrid on ha sigut arrestat.

El cap d’estat ha detallat que Hinostroza "es troba actualment amb la policia espanyola, amb agents de relacions exteriors i amb l’agregat policial del Perú, els quals estan fent tots els tràmits." Els funcionaris peruans han viatjat a Madrid en els últims dies per accelerar les gestions.

El mandatari peruà ha aclarit que s’ha de respectar el procés legal d’acord amb les lleis espanyoles, de manera que haurà de completar-se el procés de sol·licitud d’asil que ha iniciat Hinostroza per poder demanar la seva extradició al país llatinoamericà.

Vizcarra ha reconegut que aquest procés, tot i que sol ser "ràpid", podria ser un problema perquè l’ordre de captura té només una vigència de deu dies. "En aquest període", ha explicat, "ha de realitzar-se el tràmit per aconseguir la seva expulsió i evitar així que les autoritats espanyoles el deixin en llibertat".

"Estem fent tot l’esforç, fent coordinacions amb la Cancelleria (Ministeri d’Exteriors), directament amb el president del Govern espanyol i portant l’ordre del requeriment del Poder Judicial", ha precisat.

Vizcarra ja va expressar dijous la seva confiança en el fet que "Espanya, un país democràtic i inserit en la comunitat internacional, no protegirà els que estan requerits per la Justícia peruana". Per la seva banda, fonts diplomàtiques consultades per Europa Press van indicar dijous que les autoritats espanyoles esperaven que el Perú fes les gestions pertinents per donar-los curs legal.

Fuga del Perú

Hinostroza, un dels presumptes implicats en la xarxa de favors que esquitxa jutges, fiscals, polítics i empresaris i que es va destapar el mes de juliol passat per una investigació periodística, no tenia una ordre de captura al Perú però sí una prohibició de viatge que li impedia sortir del país.

Notícies relacionades

No obstant, es va saltar la prohibició i dijous va arribar a Madrid on va sol·licitar asil en una comissaria de la capital espanyola. D’acord amb la premsa local, la seva dona, Gloria Gutiérrez, havia arribat dies abans i la seva filla menor, de 16 anys, hauria intentat volar a Espanya poc després del seu pare.

La fuga d’Hinostroza ha costat el càrrec al ministre d’Interior del Perú, Mauro Medina. Vizcarra ha reconegut la part de culpa que correspon al Govern per la fugida de l’exjutge i ha exigit als que "van blindar" o "van deixar actuar" Hinostroza que assumeixin també la seva responsabilitat.

Temes:

Perú