MATANÇA A KERTX

Matança de 19 persones en un institut de Crimea

El sospitós és un alumne que odiava els seus professors, estava obsessionat amb els assassins en sèrie i després s'ha suïcidat

zentauroepp45497704 kerch181017124726

zentauroepp45497704 kerch181017124726

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Almenys 17 persones han mort i desenes més han resultat ferides, la majoria adolescents, durant un atac amb explosius i arma de foc contra l’Institut Politècnic de Kertx, a la península de Crimea, realitzat per Vladislav Roslyakov, un estudiant rus de 18 anys de la mateixa institució, que ha acabat per suïcidar-se.

Segons han relatat alguns coneguts als mitjans de comunicació locals, el sospitós odiava els seus professors i estava obsessionat amb els assassins en sèrie. L’incident va ser considerat al principi com un atemptat "terrorista" pelComitè d’Investigació (fiscalia) rus, tot i que després de les primeres indagacions, la investigació criminal es va modificar a "assassinat de dues o més persones".   

Rosliakov ha irromput a l’institut armat amb un fusell al migdia. La matança ha començat amb una explosió, seguida d’altres, i preludi del tiroteig final, segons es dedueix dels testimonis disponibles. "No havia pogut dormir bé la nit anterior i em vaig quedar adormit; això em va salvar; em vaig despertar a causa del soroll i vaig mirar fora de l’aula ; [vaig veure] una persona que es passejava amb una arma i disparava a tothom; em vaig tancar, amb l’esperança que no m’hagués sentit; al cap de 10 minuts va arribar la policia", ha relatat a Komsomólskaia Pravda l’estudiant Semen Gavrilov.  

"A cinc metres de nosaltres hi va haver una explosió que ens va tapar les orelles; els professors van començar a córrer i dir que es tractava d’un incendi... Hi va haver cinc explosions més... a una noia l’explosió li havia arrencat les dues cames; quan fugíem, vaig veure una altra noia inconscient coberta de sang", ha relatat Albina, també alumna, a l’emissora 'Govorit Moskvá'. 

Rosliakov havia ingressat a l’Institut Politècnic de Kertx (KPK, per les seves sigles en rus) el 2015, i cursava quart curs. Segons van informar fonts anònimes al portal Meduza, "realment odiava l’escola tècnica pels seus professors perversos", i volia "venjar-se’n".

Altres mitjans asseguren, també citant coneguts, que li interessaven els "assassins en sèrie". Durant unes hores, va planejar la possibilitat que fos un atemptat amb mòbils polítics, fet que hauria atiat la tensió entre Rússia i Ucraïna, ja elevada després del reconeixement de l’església nacional ucraïnesa per part de les màximes autoritats eclesiàstiques ortodoxes.       

Kertx, porta d’entrada a Crimea 

Notícies relacionades

I és que l’institut afectat està situat a Kertx, una ciutat provincial d’uns 150.000 habitants en l’extrem oriental de la península de Crimea, annexionada pel Kremlin el 2014. Des del maig passat, data de l’obertura del pont de 19 quilòmetres que supera l’estret homònim i uneix Crimea amb la regió russa de Krasnodar, Kertx és la principal porta d’entrada des de Rússia al territori acabat d’incorporar.  

La península viu en una permanent psicosi d’atemptats després de l’annexió, en molts casos induïda per les mateixes autoritats, tal com va poder comprovar l’any passat aquest corresponsal quan va viatjar a Crimea. Per la megafonia de ciutats com Ialta s’avisa a la ciutadania que estigui alerta davant de l’eventualitat d’"atemptats terroristes" i se la commina a informar la policia de qualsevol "acte sospitós". La comunitat internacional no reconeix la sobirania russa sobre Crimea. H

Temes:

Rússia