NEGOCIACIÓ ENCALLADA

La UE es resigna al bloqueig del 'brexit'

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, exigirà aquest dimecres a la primera ministra britànica, Theresa May, "propostes concretes" per trencar l'estancament

El negociador en cap de la UE, Michel Barnier, admet que es necessita "més temps" i "calma" per aconseguir un pacte sobre una sortida ordenada del Regne Unit

zentauroepp45485395 fotodeldia  br0  bruselas  b lgica   16 10 2018   el preside181016203448

zentauroepp45485395 fotodeldia br0 bruselas b lgica 16 10 2018 el preside181016203448 / OLIVIER HOSLET

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La Unió Europea està acostumada a les negociacions difícils i a treure acords del barret enl’últim minut. Ja ha passat en innombrables ocasions. En aquesta, no obstant, tot apunta que la transcendental cimera de líders europeus sobre el ‘brexit’,que se celebra aquest dimecres a Brussel·les, acabarà sense els avenços esperats, amb les negociacions sumides en un nou i perillós ‘impasse’ i amb un escenari de no-acord més possible que mai. 

“Desafortunadament, l’informe de Michel Barnier –el negociador en cap de la UE– i el debat de la Cambra dels Comuns d’ahir [per dilluns] no em deixen raons per a l’optimisme”, ha reconegut aquest dimarts el president de la UE, Donald Tusk, després de la cimera social tripartida celebrada amb els agents socials i empresarials. Els 27 van donar temps fa tres setmanes a Salzburg fins al Consell Europeu d’octubre –que arrenca amb un sopar i prosseguirà dijous– per desembarassar el camí a un acord de divorci amistós i constatar progressos en la negociació, però aquest calendari ha acabat saltant pels aires.

Segons fonts diplomàtiques, tot estava previst perquè el pacte de divorci, inclosa la solució per a la frontera entre Irlanda i Irlanda del Nord, quedés tancat diumenge passat durant una negociació “cara a cara” d’última hora entre el negociador europeu, Michel Barnier, i el seu homòleg britànic, Dominic Raab. D’aquesta forma, podria quedar finalment liquidat per a la reunió de xerpes dels 27 –els negociadors dels 27 estats membres– prevista dilluns a la tarda en què estava previst també analitzar contra rellotge el primer esborrany sobre relació futura entre la UE i el Regne Unit. Dimarts es presentaria als ministres d’assumptes europeus i dimecres, als líders dels 27.

Barnier demana temps

La trobada de diumenge va acabar, en canvi, en fiasco i amb això es van esfumar les esperances de constatar “progressos decisius” aquest dimecres. “Hi ha algunes qüestions obertes, inclosa Irlanda. Fa falta més temps per trobar l’acord global i esperar els progressos decisius que necessitem per finalitzar aquesta negociació sobre la retirada ordenada del Regne Unit”, ha resumit Barnier poc després d’informar a Tusk.

El francès ha remarcat que han treballat molt en les últimes setmanes amb les autoritats britàniques per arribar a un acord global sobre l’objectiu de retirada ordenada del Regne Unit i ha reconegut que necessiten “temps” i “calma” per acabar d’aplanar el divorci. “Aquesta sortida ha de ser ordenada per a tothom i sobre tots els assumptes, inclosa Irlanda. Necessitem trobar una solució perquè no hi hagi en cap hipòtesi una frontera dura a Irlanda”, ha afirmat. Una cosa que ara com ara no garanteixen les propostes del Regne Unit que, al seu torn, ha rebutjat tots els plans i idees presentats per la UE per garantir una frontera tova a l’illa d’Irlanda. “Clarament no estem aquí”, reconeixen tant els diplomàtics europeus com Barnier.

Tusk vol propostes concretes

Per això, el primer que farà Tusk aquest dimecres és demanar a la primera ministra britànica, Theresa May, que presenti “propostes concretes” per desbloquejar com més aviat millor la negociació i allunyar l’escenari cada vegada més probable d’un ‘brexit’ caòtic. “S’ha de trobar una solució creativa que permeti protegir els nostres valors, el mercat únic i alhora respectar plenament el Regne Unit i la seva sobirania. L’objectiu ha d’estar clar per a tothom, però potser fa falta una nova manera d’afrontar les coses”, ha dit sobre el nus gordià en què s’ha convertit la solució per a la frontera d’Irlanda.

Notícies relacionades

Inicialment no estava previst que la 'premier' anés a la seu del Consell aquest dimecres –també ho farà el president de l’Eurocambra, Antonio Tajani–, però el polonès ha decidit convidar-la per escoltar la seva actitud abans que els 27 avaluïn ja sense ella a la sala la situació. “Tal com ho veig l’única font d’esperança per a un acord ara per ara és la voluntat i la determinació de les dues parts”, ha dit Tusk. De moment, no queda clar si els 27 decidiran convocar una nova cimera al novembre però, si es convoca, asseguren fonts diplomàtiques, podria servir més aviat per afrontar els preparatius d’un 'brexit' sense acord.

De fet, aquesta possibilitat ha agafat força en les últimes setmanes. La Comissió Europea fa mesos que treballa en els plans de contingència i el seu president, Jean-Claude Juncker, n’informarà en el sopar d’aquest dimecres. El luxemburguès també té previst trobar-se bilateralment amb el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que també es reunirà cara a cara abans de l’inici de la reunió amb Donald Tusk per parlar del 'brexit', immigració i pressupostos.