ELECCIONS A BAVIERA

Electors Lliures, el possible soci de la CSU

La formació liberalconservadora i bavaresa es mostra disposada a una aliança amb els conservadors i demana ocupar almenys tres ministeris

zentauroepp45473073 hubert aiwanger  top candidate of the free voters  freie wae181015181406

zentauroepp45473073 hubert aiwanger top candidate of the free voters freie wae181015181406 / ANDREAS GEBERT

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Baviera continuarà sent conservadora. Després de perdre la seva majoria absoluta, els conservadors de la CSU han de començar a arremangar-se per trobar un soci de govern. El principal candidat són els Freie Wähler (Electors Lliures), una peculiar formació liberalconservadora que ha aconseguit obtenir l’11,4% dels vots i situar-se com a tercera força del ‘land’.

Aquesta millora els permetria una aliança amb la CSU de 112 escons, superant així la majoria absoluta requerida de 103. Conscients d’això, ja s’han mostrat disposats a un acord amb la CSU i fins i tot han demanat ocupar quatre o cinc ministeris. ¿Qui són? Fundada el 1974, aquesta associació de votants opera a tot Alemanya amb una agenda heterogènia que s’adapta a les necessitats de la política regional.

Discurs pròxim

A Baviera, on sí que constitueixen un partit, funcionen com a paraigua estable de l’electorat centrista que rebutja votar les formacions tradicionals, han promès que les guarderies seran gratuïtes i mantenen un discurs arrelat i pròxim al votant. La seva millora és un altre cop a la política tradicional. Aquest diumenge es van alimentar de vots dels conservadors, de socialdemòcrates i van mobilitzar els abstencionistes. El seu pragmatisme els porta a ser el partit més ben vist a Baviera, amb fins a un 61% dels seus ciutadans aprovant una futura participació en el govern.

Notícies relacionades

Tot i que el seu president, Hubert Aiwanger, ha rebutjat la idea que siguin un succedani de la CSU, la veritat és que tenen punts en comú. Principalment masculí i obrer, el seu discurs casa bé amb el particular nacionalisme bavarès. Així, fins a un 68% dels seus votants es declaren preocupats per la pèrdua de la cultura alemanya, una xifra només per darrere dels ultradretans d’AfD que apunta la consecució de més polítiques identitàries a Baviera. Critiquen la política migratòria de Merkel però tenen un to més conciliador que la CSU i apunten a incentius per millorar la integració dels immigrants.

Malgrat el rotund èxit dels verds la seva victòria pot dificultar veure el bosc per complet. Les eleccions d’aquest diumenge a Baviera van reforçar una vegada més el conservadorisme. Així, les opcions del centreesquerra van retrocedir 0,9 punts mentre que el centredreta va créixer un 4,2%. Aquest és l’escenari idoni per a Electors Lliures.

Temes:

Alemanya