REUNIÓ URGENT

Recta final de les negociacions per evitar un 'brexit' caòtic

El britànic Dominic Raab viatja per sorpresa a Brussel·les per negociar cara cara amb el seu homòleg Michel Barnier 'diverses grans qüestions' pendents de lligar

zentauroepp45239316 files  in this file photo taken on august 31  2018  eu chief180929190339

zentauroepp45239316 files in this file photo taken on august 31 2018 eu chief180929190339 / EMMANUEL DUNAND

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

Fa mesos que el negociador en cap de la Unió Europea per al'brexit',  Michel Barnier, va anunciar la seva disposició a asseure’s dia i nit per aconseguir un acord de separació amistós entre la Unió Europea i el Regne Unit. Aquest diumenge, a les portes de la setmana més crucial de totes les viscudes en el procés de divorci, el francès es veu per sorpresa cara a cara amb el seu homòleg britànic, Dominic Raab, per intentar segellar un acord que eviti el descarrilament de les discussions. El temps apressa i la data límit fixada pels 27 caps d’estat i de govern per constatar l’existència o no de “prou progressos” és ja a la cantonada.

Serà el dimecres 17 d’octubre. Aquell dia, els líders de la UE –tots tret de Theresa May–  es trobaran en un sopar de feina a Brussel·les consagrat al ‘brexit’ per avaluar els progressos realitzats i constatar si tenen prou calat com per convocar una cimera extraordinària el novembre –el 17 i 18 de novembre a Brussel·les– que permeti segellar el pacte. La presència de Raab aquest diumenge a la capital comunitària es veu com un senyal positiu i corrobora que les dues parts estan decidides a estrènyer tot el que puguin per evitar el caos polític i econòmic que generaria una falta d’acord.

“Amb diverses grans qüestions encara per resoldre, inclosa la solució per a la frontera d’Irlanda del Nord, s’ha acordat conjuntament que es necessitaven negociacions cara a cara abans del Consell Europeu d’octubre d’aquesta setmana”, ha anunciat aquest diumenge el Govern britànic a través d’un comunicat i sense precisar quins altres serrells continuen sense estar resolts a més de la solució que eviti la tornada d’una frontera dura entre Irlanda i Irlanda del Nord. Segons

Marató de negociacions

En paral·lel també es reuneixen aquest diumenge els ambaixadors permanents dels 27 que divendres ja van ser informats per la mà dreta de Barnier, Sabine Weyand, de l’estat de les negociacions. Aquest dilluns es trobaran els anomenats xerpes, els negociadors dels 27 Estats membres, i dimarts els ministres d’assumptes europeus a Luxemburg per fer l’últim balanç abans de la cimera de dimecres. Si després d’aquesta marató negociadora, la UE conclou que hi ha prou avenços els 27 podran destapar el xampany tot i que la festa no serà possible fins que la primera ministra britànica, Theresa May, desembarassi el terreny a casa seva.

Notícies relacionades

L’oposició interna ha augmentat en els últims dies. L’exnegociador per al ‘brexit’ i exsecretari d’estat, David Davis, ha reclamat al gabinet de May que “exerceixi la seva autoritat col·lectiva” i freni els plans de la primera ministra de mantenir indefinidament el Regne Unit –Anglaterra, Gal·les, Escòcia i Irlanda del Nord– dins de la unió duanera mentre no es trobi una solució que eviti el retorn d’una frontera dura entre Irlanda i Irlanda del Nord.

Segons Davis, aquesta solució és inacceptable. Per començar perquè impedirà al Regne Unit negociar acords comercials amb tercers països i, després, perquè podria convertir-se en una situació permanent. A les veus crítiques s’afegeix també la de la líder del Partit Unionista (DUP), Arlene Foster, que aquesta setmana s’ha reunit a Brussel·les amb Barnier i ha avisat que està preparada per a un no acord. Amb aquesta rebel·lió en marxa la reunió del gabinet britànic d’aquest dimarts serà també clau.