AVENÇ DELS ECOLOGISTES

La revolució verda conquereix Baviera

El partit ecologista obté un 18,3% dels vots, captant el descontentament de l'esquerra amb l'SPD i dels conservadors indignats pel gir nacionalista de la CSU

zentauroepp45464546 top candidates of the ecologist greens party in bavaria kath181014195227

zentauroepp45464546 top candidates of the ecologist greens party in bavaria kath181014195227 / ODD ANDERSEN

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Mentre la ultradreta marca l’agenda política i el Governd’Angela Merkel  trontolla constantment per la tensió migratòria, hi ha un partit que no para de créixer a Alemanya. Sense fer gaire soroll Els Verds veuen com el vent bufa a favor seu. Aquest diumenge els ecologistes han fet un pas endavant a l’obtenir un 18,3% dels vots en les eleccions de la pròspera i influent Baviera, el millor resultat de la seva història.

Des de la seva aparició al mapa polític bavarès el 1982, la formació pacifista d’esquerres havia tingut un paper minoritari, sempre a l’ombra de la totpoderosa Unió Socialcristiana de Baviera (CSU). No obstant, el fàstic dels alemanys amb els partits tradicionalment majoritaris ha donat ales als alternatius. Així, els de Katharina Schulze i Ludwig Hartmann han crescut 10 punts respecte als comicis del 2013, convertint-se en els grans vencedors electorals al situar-se com a segona força de l’Estat.

Èxit centrista

Vinculant la defensa de les tradicions bavareses amb el medi ambient i defensant alhora una visió multicultural i europeista, els verds han sabut articular un discurs centrista que els ha permès captar l’atenció de votants molt diferents. Així, han aprofitat la desfeta de l’SPD –minvat després de tornar a pactar amb Merkel–per situar-se com a referent del centreesquerra, una tendència cada vegada més estesa en tot el territori alemany.

No obstant, Els Verds també han captat a fins a 200.000 votants de la CSU, indignats amb l’acostament del partit la ultradreta. ¿Com s’entén aquest transvasament? “Els ecologistes ja no són revolucionaris, al sud són moderats, més burgesos i ambigus en la qüestió migratòria”, explica el consultor en comunicació Franco Delle Donne. “Volem animar a la societat en lloc de sembrar la por i la desconfiança”, apunta a aquest diari Ulrike Gote, vicepresidenta del Parlament bavarès i membre del comitè executiu verd.

Pacte o oposició

Tot i que des de la seva fundació als anys 80 Els Verds s’han dividit entre Fundis (fonamentalistes) i Realos (pragmàtics), dues maneres d’interpretar la seva ideologia comuna, fa temps que els pactistes són majoria en el partit. Aquesta posició centrista els ha portat a governar en 10 dels 16 estats alemanys i, des del 2011, liderar l’Executiu de la pròspera Baden-Württemberg, on han alternat aliances amb conservadors i socialdemòcrates. Aquesta capacitat de gestió política, segons Delle Donne, sedueix els votants de la CSU.

Notícies relacionades

Ara, a Baviera, la cúpula del partit ja s’ha mostrat oberta a negociar amb la CSU si el primer ministre, Markus Söder, rebaixa el to incendiari i adopta una posició més conciliadora en política migratòria i europea. “La gent vol que governem”, ha celebrat Hartmann.

No obstant hi ha factors en contra d’aquest pacte. D’una banda, els de Söder semblen més disposats a aliar-se amb ‘Electors Lliures’, un partit regional conservador succedani de la CSU. Per l’altre, les joventuts ecologistes, més dogmàtiques, s’oposen a un pacte que veuen com a inacceptable. La seva portaveu, Saskia Weishaupt, va ser clara al respecte: “Només hi haurà canvis progressistes en contra de la CSU, no amb ella”.

Temes:

Alemanya