ELECCIONS A ALEMANYA

Els aliats de Merkel pateixen un dur revés electoral a Baviera

Els ecologistes i la ultradreta capitalitzen la patacada dels conservadors de la CSU, que tot i perdre l'hegemonia segueixen sent el partit més votat

zentauroepp45463089 members of the christian social union party  csu  react afte181014181232

zentauroepp45463089 members of the christian social union party csu react afte181014181232 / MICHAEL DALDER

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

No per esperat ha sigut menys dolorós. Després d’una tensa campanya electoral marcada per la seva deriva populista antiimmigració i pels constants problemes interns en el govern federal, aquest diumenge els aliats bavaresos de la cancellera Angela Merkel han rebut un dur correctiu a les urnes. Així, segons els primers sondejos, la Unió Socialcristiana de Baviera (CSU) perd la seva majoria absoluta a l’obtenir un 37,4% dels vots (-10,3%), uns resultats que malgrat ser els pitjors des del 1950 els permet continuar sent la força més votada del ‘land’.

Malgrat ser regionals, la forta influència de la política nacional ha marcat aquests comicis. Conscients de la fuga de part dels seus votants a la ultradreta, durant els últims mesos, els dirigents de la CSU van redoblar els seus atacs a la política migratòria de Berlín i la seva mà dura a Baviera. El ministre de l’Interior i líder bavarès, Horst Seehofer, gairebé va portar el govern federal al col·lapse al’amenaçar amb un tancament de fronteres unilateral, mentre el ministre-president de Baviera, Markus Söder, criticava el “turisme d’asil” i ordenava penjar creus als edificis públics. Cap d’aquestes estratègies sembla que han funcionat.

VERDS I ULTRADRETA

L’altra cara de la moneda han sigut els Verds. Com pronosticaven totes les enquestes,la formació ecologista ha triomfat al capturar un 17,7% dels vots, 9,1 punts més que fa cinc anys, i se situa així com a segona força regional. L’èxit d’aquesta formació de centreesquerra pot obrir-li les portes del govern.

L’altre gran guanyador de la jornada ha sigut la formació ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD), que a més de saber marcar l’agenda política a escala nacional i a Baviera ha aconseguit un 10,3% dels vots que li permeten entrar per primera vegada en el parlament bavarès. Amb aquesta, el partit antiimmigració ja té representació en tots els estatsd’Alemanya.

COP AL BIPARTIDISME

Com ja va quedar plasmat en les eleccions federals de l’any passat, els grans perdedors d’aquests comicis han tornat a ser els partits majoritaris. A més de la CSU, els més damnificats han sigut els socialdemòcrates, que han passat del 20,6% obtingut el 2013 a només un 9,6%, que els situen com a cinquena força de Baviera, certificant la decadència a escala nacional de l’SPD.

Els resultats dels comicis bavaresos no s’entenen sense la forta influència de la política nacional, que ha marcat part del debat en aquest pròsper ‘land’. Així, el descontentament amb el govern federal i les seves successives crisis han passat factura a la CSU i l’SPD, mentre que el pes de la política migratòria ha alimentat, en sentits oposats, la ultradreta i els ecologistes.

L’enfonsament dels partits tradicionals també ha donat ales a formacions fins ara minoritàries, portant la fragmentació a un parlament bavarès que per primera vegada en la història donarà cabuda a sis partits diferents.

OBLIGATS A NEGOCIAR

Notícies relacionades

Després de governar gairebé ininterrompudament durant més de sis dècades, el panorama que es dibuixa després dels comicis d’aquest diumenge obligarà la CSU a asseure’s a la taula de negociació. Tot i que Els Verds, la segona força més votada a Baviera, han assegurat que estan disposats a negociar una coalició de govern amb els conservadors la proximitat ideològica podria fer que els de Söder s’aliessin amb Freie Wähler (Electors Lliures), un partit regional conservador i bavarès amb el qual comparteixen més punts, que ha obtingut un 11,4% dels vots, la tercera força del ‘land’. No obstant, l’aritmètica no arriba per a aquesta coalició i necessitarien un tercer partit. El 2008 la CSU va formar govern amb els liberals (FDP), que ara tornen a l’arc parlamentari amb un 5% dels sufragis.

Qui quedarà apartat d’aquestes negociacions serà l’AfD, partit amb el qual totes les altres formacions rebutgen parlar. Una actitud que també comparteixen des de les files ultradretanes. “No hi ha cap possibilitat de coalició”, explica el seu vicepresident regional, Gerd Mannes, a aquest diari. No obstant el dirigent bavarès deixa la porta oberta a recolzar aquells acords que més els interessin.