CATÀSTROFE ALS EUA

Almenys dos morts després del pas de l'huracà 'Michael' per Florida i Geòrgia

La tempesta, de categoria 4 sobre 5 i una de les pitjors en la història dels EUA, deixa un rastre de devastació

DAX26. PANAMA CITY (FL, EE.UU.), 10/10/2018. Vista de un edificio colapsado hoy, miércoles 10 de octubre de 2018, tras la llegada del huracán Michael, en Panama City, Florida (EE. UU.). Según informes de medios, el huracán Michael tocó tierra en el territorio de la Florida como una tormenta de categoría 4, con vientos máximos sostenidos de hasta 155 mph (200 kph). Una persona murió en la tormenta, al pareder por la caída de un árbol. EFE/Dan Anderson / Dan Anderson (EFE)

DAX26. PANAMA CITY (FL, EE.UU.), 10/10/2018. Vista de un edificio colapsado hoy, miércoles 10 de octubre de 2018, tras la llegada del huracán Michael, en Panama City, Florida (EE. UU.). Según informes de medios, el huracán Michael tocó tierra en el territorio de la Florida como una tormenta de categoría 4, con vientos máximos sostenidos de hasta 155 mph (200 kph). Una persona murió en la tormenta, al pareder por la caída de un árbol. EFE/Dan Anderson
USA10 - COSTAS DE EE UU - 8 10 2018 - Fotografia cedida por la Administracion Nacional Oceanica y Atmosferica de los Estados Unidos  NOAA  el 8 de octubre de 2018  que muestra una imagen satelital Geo-Color del huracan Michael que se aproxima a la costa de los EE  UU  Michael se convirtio hoy 8 de octubre de una tormenta tropical a un huracan de categoria 1 y se espera que continue fortaleciendose  EFE  NOAA   SOLO USO EDITORIAL   NO VENTAS

/

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

El ‘panhandle’ de Florida, la regió continental al nord-oest de l’estat, no havia patit mai res semblant al‘Michael’.El que fa només uns dies s’anticipava com una tempesta tropical va anar guanyant intensitat a una velocitat inesperada i va tocar terra aquest dimecres a la regió convertit en un huracà de categoria 4. És un dels pitjors huracans que ha arribat mai als EUA continentals, el més greu a Florida des del demolidor ‘Andrew’, del 1992. I la fúria dels vents, que van arribar a ràfegues de 250 quilòmetres per hora, i crescudes per la tempesta de fins a quatre metres han estès la destrucció i devastació.

Tot i que ja debilitat a categoria 1, el ‘Michael’ a la nit continuava avançant, colpejant amb pluges torrencials Geòrgia (on va arribar com a categoria 3, el primer de tanta força a l’estat des del segle XIX) i amenaçant les Carolines, recentment castigades pel ‘Florence’.I de moment ja hi haalmenys dues persones mortes, un home que va morir quan un arbre va caure sobre casa seva a la localitat de Greensboro, i un nen que ha mort també per la caiguda d’un arbre sobre una casa a Seminole County, a Geòrgia. 

Com un bombardeig

L’epicentre del caos del ‘Michael’ és Mexico Beach, una petita localitat costanera de poc més de 1.200 habitants, on l’huracà va tocar terra abans de la una del migdia hora local. Allà, imatges gravades per una resident mostraven cases negades fins a les teulades, almenys en els casos que havien resistit l’embat dels vents, que van destruir construccions i van tombar arbres i línia elèctrica. I Patricia Mulligan, que parlava per telèfon des de la localitat amb ‘The New York Times’, descrivia la situació: “No pots conduir un cotxe enlloc, no pots fer res perquè està tot regat de cases, de peces de cases”.

La reguera de caos i destrucció s’estenia seguint la trajectòria de l’huracà, que havia forçat una ordred’evacuació per a 375.000 persones a la regió i ha deixat 500.000 clients sense electricitat, la majoria, a Florida, però també desenes de milers a Geòrgia i Alabama. A Panama City, un veterà caçador de tempestes esmentat per ‘The Washington Post’ utilitzava la imatge d’un bombardeig per descriure la devastació de la ciutat.

Notícies relacionades

Tot i que s’espera al matí per comprovar l’extensió dels danys, s’anticipava la“destrucció inimaginable”de què va parlar dimecres el governador de Florida, el republicà Rick Scott, que advertia que el ‘Michael’ era “la pitjor tempesta en aquesta regió de Florida en un segle”i que el mateix dimecres a la tarda va posar en marxa les tasques de recerca i rescat. Hi ha desplegats 3.500 membres de la Guàrdia Nacional i les autoritats tenen a punt un milió i mig d’àpats i més de 3,7 milions de litres d’aigua potable.

Trump, de míting

El president dels Estats Units, Donald Trump, que dimecres al matí va ser informat al Despatx Oval dels preparatius en vista de l’huracà pel responsable del’Agència Federal de Gestió d’Emergències, Brock Long, i altres autoritats, va anunciar que visitarà la regió afectada a començaments de la setmana que ve. Va parlar, també, per telèfon amb els governadors dels estats afectats. I va defensar la seva decisió de no suspendre un míting que tenia a la tarda a Pennsilvània per recolzar un candidat republicà en les eleccions legislatives del 6 de novembre. "No puc decebre els milers de persones que són allà i els milers que hi aniran", va escriure a Twitter.