ALERTA ALS EUA

L'huracà 'Michael' puja a categoria 4 a menys de 300 quilòmetres de Florida

El Centre Nacional d'Huracans adverteix de situacions de "perill mortal"

USA10 - COSTAS DE EE UU - 8 10 2018 - Fotografia cedida por la Administracion Nacional Oceanica y Atmosferica de los Estados Unidos  NOAA  el 8 de octubre de 2018  que muestra una imagen satelital Geo-Color del huracan Michael que se aproxima a la costa de los EE  UU  Michael se convirtio hoy 8 de octubre de una tormenta tropical a un huracan de categoria 1 y se espera que continue fortaleciendose  EFE  NOAA   SOLO USO EDITORIAL   NO VENTAS

USA10 - COSTAS DE EE UU - 8 10 2018 - Fotografia cedida por la Administracion Nacional Oceanica y Atmosferica de los Estados Unidos NOAA el 8 de octubre de 2018 que muestra una imagen satelital Geo-Color del huracan Michael que se aproxima a la costa de los EE UU Michael se convirtio hoy 8 de octubre de una tormenta tropical a un huracan de categoria 1 y se espera que continue fortaleciendose EFE NOAA SOLO USO EDITORIAL NO VENTAS / NOAA HANDOUT (EFE)

2
Es llegeix en minuts

L’huracà 'Michael' ha pujat aquesta matinada de manera extremadament ràpida a categoria 4 –d’un màxim de 5– amb vents màxims sostinguts de fins a 210 quilòmetres per hora en el seu avanç pel golf de Mèxic en direcció al’estat de Florida, segons ha informat el Centre Nacional d’Huracans (NHC) dels EUA, que ha advertit que la força d’aquest huracà suposa una "situació de perill mortal".

D’acord a l’últim butlletí del NHC, l’ull del 'Michael' està ubicat només a 275 quilòmetres al sud-oest d’Apalachicola i a 290 quilòmetres al sud-sud-oest de Panama City, totes dues a Florida, i avança en direcció nord a una velocitat de 19 quilòmetres per hora.

Desenes de milers de residents de Florida es preparen en vista de les advertències de l’arribada del 'Michael', qualificat de "monstruós" i que segons els pronòstics tocarà terra en algun punt del nord-oest de l’estat aquest dimecres. Les autoritats han demanat a veïns i turistes d’almenys 20 comtats de Florida que evacuïn 322 quilòmetres de costa a la zona de Panhandle i la regió adjacent de Big Bend. 

En les últimes hores, les companyies d’energia han suspès gairebé dues cinquenes parts de la producció de cru del golf de Mèxic. La companyia elèctrica Duke Energy ha advertit que els talls del subministrament elèctric són probables a la zona nord-oest de Florida, i per això ha instat els clients a "prendre’s seriosament" la situació i preparar-se. Les oficines estatals, escoles i universitats han tancat als comtats de Panhandle. A les gasolineres, les cues de clients creixien a mesura que més ciutadans buscaven abandonar la zona. 

Pujades del nivell del mar

Entre els perills més grans que comporta el 'Michael' per a zones poblades és la combinació d’una forta marejada ciclònica amb la marea, que pot provocar una pujada del nivell del mar de fins a 3,66 metres i, per tant, inundacions en zones costaneres, adverteix el NHC.

Això, unit a forts vents i intenses pluges, fa necessari prendre precaucions i preparar-se convenientment per protegir la vida i la propietat, afegeix l’NHC. La probabilitat que es presentin tornados s’incrementarà a partir d’aquesta nit no només al nord-oest i tot el nord de Florida, sinó a la part sud de Geòrgia.

Situació d’emergència

Notícies relacionades

El president, Donald Trump, ha aprovat la declaració d’estat d’emergència per a Florida, per tant, autoritza el Departament de Seguretat Nacional (DHS, per les sigles en anglès) i l’Agència Federal per a la Gestió d’Emergències (FEMA, en anglès) a coordinar tots els esforços de socors en casos de desastre i a destinar fons federals per afrontar la tragèdia.