ALERTA ALS EUA

Parts de Florida es preparen per afrontar "el pitjor huracà en més d'un segle"

Les autoritats adverteixen que el 'Michael', de categoria 4 i vents de 230 km/h, pot tenir conseqüències catastròfiques

zentauroepp45415672 tallahassee  fl   october 10  emergency crews representing c181010185255

zentauroepp45415672 tallahassee fl october 10 emergency crews representing c181010185255 / MARK WALLHEISER

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Té categoria 4, arrossega vents de 233 quilòmetres per hora i es preveu que provoqui una pujada de les marees d’un mínim de tres metres, la qual cosa podria inundar amb extrema violència les zones costaneres. Aquesta és l’amenaça que es discerneix a aquestes hores sobre el nord-oest de Florida, un huracà amb unes característiques mai vistes en aquella regió de l’estat des que van començar els registres el 1851. Aquests atributs han convertit l’huracà 'Michael' en una bomba en potència, un artefacte de pluges torrencials i cops de vent que han portat els governadors de FloridaAlabama i Geòrgia a declarar l’estat d’emergència.

'Michael' és el segon huracà de categoria 4 que arriba a les costes de Florida en els últims 13 mesos. L’anterior es va dir 'Irma' i va acabar deixant unes destrosses menors del que s’havia previst inicialment. La diferència aquesta vegada és que les autoritats han tingut menys temps per reaccionar perquè la tempesta ha crescut més ràpidament. En només dos dies ha passat de ser una depressió tropical que s’acostava al golf de Mèxic a un huracà de grans dimensions. “Aquesta és la pitjor tempesta que hem vist en aquesta regió de Florida en més d’un segle”,ha dit Rick Scott, el governador de l’Estat. “Les comunitats de tota la nostra costa patiran una devastació inimaginable”.

Evacuacions massives

S’espera que l’huracà toqui terra a l’altura de Panama City, situada entre Pensacola, a l’oest, i la capital, Tallahassee, a l’est. Però no es descarta que altres zones es vegin afectades. Vint-i-dos dels 24 comtats de Florida han ordenat evacuacions. En total 375.000 persones, tot i que les autoritats han advertit que en algunes zones ja és tard per marxar. “Alguns han esperat massa, crec que no s’han adonat que les coses podien empitjorar. Si ets a la costa, has de buscar com més aviat millor un refugi”,ha dit el governador en una entrevista.

Notícies relacionades

Les imatges de televisió mostren ja rius d’aigua avançant torrencialment pels carrers costaners d’algunes localitats. No només preocupa la força brutal dels vents, sinó també la pujada de les marees, que en alguns punts podria assolir els quatre metres. El Centre Nacional d’Huracans afirma que la tempesta és “potencialment catastròfica”.

La Guàrdia Nacional, mobilitzada

Les autoritats han advertit la ciutadania que es prepari per fer front a talls de llum, d’aigua i a sistemes de transport paralitzats. Moltes escoles i oficines governamentals han tancat les portes, mentre que la producció petroliera de la regió s’ha reduït sensiblement per protegir les seves infraestructures. Només a Florida s’han mobilitzat 2.500 soldats de la Guàrdia Nacional per participar en les tasques d’emergència.