CONTROVÈRSIA A VENEÇUELA

L'ONU demana una investigació transparent de la mort d'un opositor

La fiscalia assegura que Fernando Albán es va tirar d'un desè pis del Servei d'Intel·ligència

L'oposició descreu de la versió oficial i parla d'assassinat

zentauroepp45395288 staff members of jailed councilman fernando alberto alban sa181009084957

zentauroepp45395288 staff members of jailed councilman fernando alberto alban sa181009084957 / Fernando Llano

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

L’Alt Comissariat de Drets Humans de l’ONU va demanar una “investigació transparent” que “aclareixi” les circumstàncies de la mort del regidor opositor veneçolà Fernando Albán. El Govern de Nicolás Maduro va dir que el legislador es va suïcidar. L’oposició parlad’assassinat. Ravina Shamdasani, portaveu de l’Alt Comissariat, va recordar des de Ginebra que Albán, a qui les autoritats havien involucrat en l’intent d’assassinat de Maduro, “es trobava detingut per l’Estat” que, com a tal, “tenia l’obligació de garantir la seva seguretat, la seva integritat personal”.  Shamdasani  va assenyalar en aquest sentit que existeixen “informes contradictoris” i “molta especulació sobre el què va passar, si es va suïcidar, si el van llançar, si va ser maltractat”. Enmig d’aquestes contradiccions, va remarcar, es requereix una dilucidació “transparent” del cas.

El cos d’Albán va ser enterrat dilluns a la nit al cementiri de l’est de Caracas. D’acord amb El Nacional, la cerimònia va comptar amb la presència de familiars, pròxims al difunt regidor i polítics.

Tarek William Saab, el fiscal general designat per l’Assemblea Nacional Constituent, havia assegurat hores abans que el cos d’Albán va ser trobat sense vida a les adjacències del Servei Bolivarià d’Intel·ligència Nacional (Sebin), a Caracas. D’acord amb Saab, el regidor va demanar permís per anar al bany quan es va llançar des de la finestra d’un desè pis. La versió va ser repetida pel ministre d’Interior i Justícia, Néstor Luis Reverol. Va afegir que “un equip multidisciplinari” ho investiga “conjuntament amb el ministeri públic per aclarir aquest lamentable succés”.

Notícies relacionades

Albán va ser detingut el 5 d’octubre pel Sebin en el marc de les investigacions pel fallit atemptat del 4 d’agost.  Es desconeixen les raons per les quals sempre el van mantenir aïllat. Segons el portal Efecte Cocuyo, s’esperava que fos presentat davant dels tribunals diumenge passat, però això no va passar.

“¿Com parlarem de suïcidi sense una investigació?”, es va preguntar l’advocat del regidor, Joel García. El diputat Julio Borges, actualment a l’exili,  ha rebutjat la hipòtesi del suïcidi a causa que Albán tenia una “forta convicció” catòlica. “Ell va estar-se amb mi tota la setmana passada a Nova York denunciant els crims d’aquest Govern. No han donat una resposta concreta al cas, però els puc assegurar que no quedarà impune”. El cardenal Baltazar Porras també va posar èmfasi en els “sòlids valors cristians” del regidor. La informació oferta pel Govern, va afegir, “ens deixa perplexos i preocupats”.  L’exgovernador de l’estat de Miranda, Henrique Capriles, va dir per la seva part que “ningú creu” en la versió oficial. El president de l’Assemblea Nacional (AN),  Omar Barboza, va anticipar que el Parlament investigarà l’ocorregut “per establir la veritat d’aquest lamentable fet”.