TRAGÈDIA

Almenys 11 morts i 100 ferits a Haití després d'un terratrèmol de 5,9 graus

Les autoritats no van emetre alerta de tsunami

zentauroepp45371708 ti port de paix  haiti   07 10 2018   a handout photo made a181007125945

zentauroepp45371708 ti port de paix haiti 07 10 2018 a handout photo made a181007125945 / USGS HANDOUT

2
Es llegeix en minuts
Agencias

Un terratrèmol de 5,9 graus de magnitud que es va registrar aquest dissabte a la nit al nord de Port-de-Paix, al departament nord-oestd’Haití, ha causat almenys 11 morts i més de 100 ferits, segons les dades preliminars facilitades pel Secretari d’Estat de Comunicació, Eddy Jackson Alexis. Les autoritats no van emetre cap alerta de tsunami.

L’epicentre del sisme es va registrar a 20 quilòmetres al nord de Port-de-Paix i a 175 quilòmetres de la capital, Port-au-Prince, a una profunditat de 15,3 quilòmetres, a les 20.11 hora local (00.11 GMT), segons va informar en la seva pàgina web el Servei Geològic dels Estats Units (USGS, sigles en anglès).

El moviment tel·lúric es va sentir a la capital haitiana i en altres ciutats del sud del país. En alguns llocs va provocar el pànic entre la població.

A Port-de-Paix, una de les zones més pobres del país, s’hi han registrat 6 dels 11 morts, però encara hi ha diverses zones del departament nord-oest i de l’illa Tortuga de les que no es té informació sobre si el sisme ha ocasionat danys o víctimes

Segons un comunicat de Protecció Civil, s’han registrat ferits a Port-de-Paix, Gros-Morne, Chansolme i a l’illa Tortuga, on hi ha cases destruïdes o fetes malbé.

A Plaisance, al departament del Nord, també s’ha danyat l’església de Saint-Michel.

Poc després de registrar-se el terratrèmol, el president haitià, Jovenel Moise, va confirmar a Twitter que el moviment tel·lúric havia causat danys al nord del país i va instar la població a mantenir la calma.

Moise va indicar que el sistema de gestió de riscos i les direccions regionals de protecció civil estan en alerta per ajudar els habitants de les zones afectades, l’accés de les quals és difícil per les deficients infraestructures.

El primer ministre haitià, Jean Henry Ceant, va anunciar en el seu compte de Twitter la posada en marxa d’un comitè de crisi, que inclou diversos ministeris, per coordinar les tasques d’emergència.

Protecció Civil va informar en el seu comunicat que els seus equips estan treballant a tot el país, especialment al nord-oest, on s’han sentit dues rèpliques menors de la tremolor, i va convidar els ciutadans a mantenir la calma.

Notícies relacionades

A la República Dominicana, el moviment tel·lúric es va sentir a la capital dominicana, Sant Domingo, així com a Santiago i altres províncies, segons es va informar a les xarxes socials.

Aquest terratrèmol és un dels més forts que ha afectat a Haití després del del 12 de gener del 2010 de 7 graus de magnitud, seguit de tres rèpliques superiors de magnitud 5, que va causar més de 300.000 morts, similar nombre de ferits, uns 1,5 milions de damnificats i la gairebé total destrucció de la seva capital, Port-au-Prince.

Temes:

Haití