La gira africana de Melania

L'esposa del president nord-americà tanca amb èxit un viatge a alguns dels països que el seu marit va qualificar com a "forats de merda"

undefined45348299 u s  first lady melania trump takes a safari in nairobi  ken181005202747

undefined45348299 u s first lady melania trump takes a safari in nairobi ken181005202747 / CARLO ALLEGRI

3
Es llegeix en minuts
Marcel Gascón. Johannesburgo

La primera dama dels Estats Units va tancar aquest dissabte a Egipte una gira africana que havia despertat gran expectació, però es va saldar sense més sobresalts que les polèmiques suscitades pels seus abillaments. Malgrat que alguns analistes havien qualificat de difícil i incòmode el viatge de Melania Trump, les esposes dels líders d’alguns països als quals -segons fonts citades per la CNN- el seu marit va anomenar al gener “forats de merda” la van complimentar amb la desbordant amabilitat que es reserva a qualsevol primera dama.

A Ghana, la primera escala del seu viatge per l’Àfrica, l’enigmàtica inquilina de la Casa Blanca va ser rebuda sobre una alfombra vermella a l’aeroport per Rebecca Akufo-Addo, esposa del president ghanès, Nana Akufo-Addo. El cap de l’Estat de Ghana va dir en el seu moment sobre el suposat comentari despectiu de Trump -dirigit als països africans i a Haití i El Salvador-: “no acceptarem aquest tipus d’insults”.

Encara a Ghana, l’exmodel eslovena casada des del 2005 amb Trump va ser portada al Castell de la Costa del Cabo, una fortificació erigida per marins suecs al segle XVII que servia de magatzem per als esclaus que s’exportaven a Amèrica des d’aquesta part de l’Àfrica Occidental. “La masmorra és una cosa que la gent ha d’experimentar”, va dir la primera dama nord-americana, que va afegir: “el que va passar fa tants anys és una veritable tragèdia”.

La gira de Melania va continuar a Malawi. Aquest petit país de l’Àfrica Oriental és un dels més pobres del món i una de les nacions africanes que es veurien afectades per la retallada a l’ajuda humanitària de Washington que proposa Trump. Allà, l’esposa del magnat va visitar una de les escoles finançades per l’agència de cooperació nord-americana a què el seu marit pretén destinar menys fons. “Conèixer aquests nens i comprendre una manera de viure diferent com la seva és el motiu pel qual volia viatjar aquí”, va dir la primera dama en un acte en el qual no hi va haver referències als plans de Trump de disminuir l’ajuda.

"Forats de merda"

Va ser precisament a Malawi on Melania va haver d’enfrontar-se a l’únic retret públic que va rebre durant la gira per les paraules que suposadament va dir el seu marit sobre els països africans. Després d’aterrar a l’aeroport, on l’esperava la primera dama local, Gertrude Mutharika, la seva comitiva es va trobar a la carretera amb un grup de persones que mostraven pancartes al·lusives al comentari dels “forats de merda”.

La veïna Kènia era la penúltima escala de l’esposa de Trump a l’Àfrica, i aquí va ser l’escenari del moment més comentat de la gira. Després de ser convidada a prendre el te amb la dona del cap de l’Estat kenià, Melania va ferir, amb el seu sempre comentat estil, les sensibilitats d’algunes persones que seguien el seu viatge. La raó del malestar era el barret colonial que va triar per participar en un safari, una peça coneguda com a salacot utilitzada pels exploradors al segle XIX i símbol de l’època en què els europeus manaven a l’Àfrica.

Notícies relacionades

Dissabte, a Egipte, Melania va donar per conclòs el seu viatge, i ho va fer pronunciant-se per primera vegada davant dels mitjans sobre la qüestió dels “forats de merda”. “Jo no ho he sentit dir això, i va ser una font anònima [la que va filtrar el suposat comentari], així que jo ho deixaria aquí”. L’elegant exmodel -que viatjarà diumenge de tornada a Washington- va tenir paraules per al jutge del Suprem proposat pel seu marit, i per a la dona que l’acusa d’assetjament sexual. “Em sembla positiu que s’hagi escoltat la Doctora Ford. Em sembla positiu que s’hagi escoltat el jutge Kavanaugh, que la investigació de l’FBI s’hagi completat i que el Senat hagi votat”.

Melania va demanar que no es faci tanta atenció al seu vestuari, però no serà fàcil. Perquè poc després va deixar davant del Gran Esfinx de Guiza i vestida amb un superb conjunt de pantalons, blazer de lli i barret en colors blanc i crema una imatge amb potencial d’icona estètica que bé podria ser el cartell d’una pel·lícula clàssica sobre Egipte.