Optimisme de Juncker i Tusk de cara a un pacte del 'brexit' abans de final d'any

"Trobarem un acord sobre les condicions de sortida", afirma el president de la Comissió Europea

rjulve45002550 european commission president jean claude juncker delivers h180912104819

rjulve45002550 european commission president jean claude juncker delivers h180912104819 / Jean-Francois Badias

1
Es llegeix en minuts
Agencias / Viena

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha expressat avui optimisme respecte a la possibilitat que aviat, a l’octubre o al novembre, s’aconsegueixi un acord entre Brussel·les i Londres per aclarir les condicions del Brexit, la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. Per la seva part, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha expressat el seu convenciment que un acord és possible abans de final d’any.

"Hem de distanciar-nos de l’escenari d’un 'no deal' (sense acord). No seria bo ni per a la Gran Bretanya ni per a la resta de la Unió. Parteixo de la base que trobarem un acord respecte a les condicions de la sortida", va dir Juncker en una entrevista amb tres diaris austríacs.

"També hem de consensuar una declaració política que acompanyi el tractat de sortida. Encara no hem arribat a aquest punt. Però continua la nostra voluntat d’assolir un acord amb el Govern britànic", va dir Juncker.

Quan va ser preguntat per si aquest acord podria aconseguir-se abans de la cimera de la Unió Europea del pròxim 18 i 19 d’octubre o si serà necessari celebrar una cimera extraordinària al novembre, Juncker es va mostrar cautelosament optimista.

"Tinc motius per pensar que el potencial d’acostament entre els dos bàndols ha augmentat en els últims dies. Però no es pot preveure si arribarem a un consens ja a l’octubre. Si no, ja es farà al novembre", va dir el polític luxemburguès.

"Ja hi ha prou caos"

Notícies relacionades

Juncker no va voler opinar sobre la possibilitat que Londres reflexioni entorn de la intenció de sortir de la UE, ja que això, va dir, equivaldria a entremetre’s en la política interior britànica en la qual "ja hi ha prou caos".

El president de la Comissió Europea va fer aquestes declaracions en una entrevista amb tres diaris austríacs, l’Estàndard, el Kurier i el Falter, que havien rebut recentment crítiques des del Govern austríac, de centredreta, per la seva cobertura política.